NEWS

Da ti je 0,43 (by Goran Prodan) :)

Uplatnica
10.03.2017. 09:42; Učitavanja: 830; Početna / Lifestyle / Ostalo / Da ti je 0,43 (by Goran Prodan) :)

Poslalo mi iz gradske uprave, porečke, da platim komunalnu naknadu. Na uplatnici iznos: 0,43. Kune.
U opisu piše da je to komunalna naknada za prva tri mjeseca ove godine, što naravno nije, jer je veća. Gledam bolje, preplatio sam, a ovo je razlika. Možda za neku zateznu kamatu zbog nepravodobnosti?
Ma zapravo je nebitno jer ključno je pitanje treba li poslati posebnu uplatnicu na 43 lipe? Zar ih se nije moglo pribrojiti sljedećoj rati? Zar treba trošiti općinski papir i radno vrijeme, a građanina maltretirati da za 43 lipe klati po bankama, “platomatima” ili gubi vrijeme na internetskom plaćanju?
A vjerojatno nisam jedini koji je u Poreču dobio uplatnicu za takvu ili sličnu siću. Možda ih je i s manjim iznosima. A vjerojatno će ih neki savjesno platiti, a ako ne znaju da to mogu bez naknade učiniti jedino u Fini, pa će lijepo pomoći bankarima sa sedam, možda i više kuna ili nekim drugim posrednicima za koju manje.

Možda će se odgovorni braniti da im je takav program i da to ide automatski, ali meni je to eklatantni pokazatelj potpune birokratske samodostatnosti, bahatosti i koječega goreg. Umjesto da u gradskim službama porade na tome da građanin sve svoje redovne obaveze prema budžetu i komunalnim tvrtkama periodično plaća u zbirnom iznosu koji se onda redistribuira (kao što je to primjerice u Njemačkoj), one šalju nebulozne uplatnice na 0,43 kune.

I još ih za to plaćam(o).

Goran PRODAN , Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
MTB ture