NEWS

Ban: Situacija je upravo suprotna, prvi put očekujemo dopusnicu za društvene znanosti

14.03.2018. 08:17; Učitavanja: 172; Početna / Politika / Ban: Situacija je upravo suprotna, prvi put očekujemo dopusnicu za društvene znanosti
iptpo-air

Porečki SDP nedavno je medijima poslao priopćenje, odnosno vijećničko pitanje upućeno gradonačelniku Lorisu Peršuriću kojim se traži očitovanje na navodni masovni odlazak doktora znanosti iz Instituta za poljoprivredu i turizam, a što je, po njima, rezultiralo u posljednje vrijeme ozbiljnim padom aktivnosti Instituta iz područja turizma.

Na sve to ravnatelj te ustanove Dean Ban rekao je da donošenje paušalnih ocjena i širenje poluinformacija bez činjeničnog konteksta koči razvoj društva i ne doprinosi boljitku zajednice, dok je gradonačelnik Peršurić SDP-ovcima odgovorio da brojke govore same za sebe – Odjel za turizam porečkog Instituta trenutno provodi EU projekte u vrijednosti od 800.000 eura, što se još nije dogodilo u povijesti ove institucije.

Sa sedam na dva zaposlena znanstvenika

Krenimo redom. SDP-ov vijećnik Goran Gašparac upozorio je da je u zadnje vrijeme Zavod za turizam izgubio pola svojih djelatnika, a prije toga otišli su i drugi znanstvenici.

– Dvije mlade djelatnice koje su doktorirale u području turizma sporazumno su raskinule radni odnos s Institutom, a umjesto njih u Zavod su preraspodijeljene dvije djelatnice bez radnog iskustva zaposlene na projektno razdoblje. Još je jedan djelatnik iz drugog Zavoda, i također s doktoratom iz područja turizma, napustio Institut čime se stručni tim sveo na nikad nižu razinu. Zapravo, trenutno su u Zavodu za turizam zaposlena dva znanstvenika, a do prije godinu i pol bilo ih je sedam. Čini se da je taj proces unutar Instituta i dalje osuđen na dekadenciju što bi moglo, u konačnici, rezultirati gašenjem ovog područja djelatnosti, misli Gašparac uz opasku da bi se lokalna zajednica trebala aktivno uključiti u sagledavanje razloga za takvo stanje i ponuditi Institutu svu potrebnu pomoć.

Ravnatelj Ban na upit je li doista zapažen ozbiljan pad aktivnosti na području turizma rekao da je situacija upravo suprotna.

– U Institutu je u posljednjih nekoliko godina zabilježen znatan porast znanstveno istraživačke djelatnosti na području turizma, a što je vidljivo iz broja međunarodnih projekata i njihovoj vrijednosti, broja objavljenih publikacija te broja suradnji sa zainteresiranim dionicima u turizmu. Prvi put u svojoj povijesti Institut je na korak od dobivanja dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja za proširenje djelatnosti na područje društvenih znanosti, a što predstavlja izuzetan kvalitativni iskorak za ovu djelatnost, napomenuo je Ban.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S