NEWS

Baderna: Budućnost mjesta ovisi o projektu poslovne zone

16.10.2006. 00:00; Učitavanja: 118; Početna / Novosti / Okolne općine / Baderna: Budućnost mjesta ovisi o projektu poslovne zone

 Pred kraj svog mandata baderjanski Mjesni odbor na čelu s predsjednikom Aleksandrom Tidićem osvrnuo se na učinjeno za dobrobit mještana u prethodne četiri godine te napravio plan za sljedeću godinu.

Izgradnja mrtvačnice, sanacija krovišta školske zgrade, uređenje mjesne place te parka s kapelicom posvećenom Maloj Gospi bili su prioritetni i najveći pothvati posljednjih godina. Osim tih kapitalnih projekata, realizirano je mnogo manjih koji ljudima u Baderni i susjednim mjestima čine život lakšim i kvalitetnijim: postavljeni su stupovi javne rasvjete s rasvjetnim tijelima, oglasne ploče, putokazi s nazivima mjesta, a uređene su autobusne čekaonice i dječja igrališta, sve to zahvaljujući potpori Grada Poreča. Ove godine Baderni je pripala nagrada porečke Turističke zajednice kao trećem najuređenijem mjestu na Poreštini. Tidić je kazao da mogu biti veoma zadovoljni učinjenim, s čim su se prisutni složili. Ono čim ne mogu biti potpuno zadovoljni je tempo kojim napreduje projekt poslovne zone te asfaltiranje prilaznih makadamskih putova selima Danci, Jurići i Kuneli, a koje se odgađa iz godine u godinu zbog neriješenih imovinskih odnosa. Slično je i s izgradnjom malonogometnog igrališta u Baderni, napomenuo je.

Na sastanku je bilo govora i o novom rezidencijalnom naselju Astarea koje se nalazi neposredno uz prometnicu Pula – Trst, a čija je izgradnja već ranije bila u žiži interesa zbog toga što će ono zasigurno direktno i indirektno štošta promijeniti u dosadašnjem načinu životu Baderjana, a s čim se mještani do danas nisu pomirili. Naime, jedan od njih imao je primjedbu na to što će stanari 60 stambenih jedinica dolaziti do naselja kroz centar mjesta, a to bi preopteretilo cestu usku svega dva i pol metra. Kazao je da treba raditi na tome da se stanarima omogući ulaz u naselje direktno s prometnice Pula – Trst, s čim su se svi složili, te će proslijediti upit nadležnim gradskim odjelima.

Na kraju je Tidić zaključio da, tko god bude na čelu Mjesnog odbora sljedećih godina, treba ustrajati na tome da se krene dalje s projektom poslovne zone, odnosno da se izradi DPU te zone jer se zainteresirani ulagači javljaju sa svih strana i budućnost mjesta ovisi o tom projektu. U planu za sljedeću godinu je i uređenje unutrašnjosti školske zgrade za potrebe mještana i Mjesnog odbora, a kako saznajemo u tijeku je ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole. Baderna ima potencijala i kao odredište zanimljivo turistima te će biciklistička staza od Katuna preko Baderne pa do brda Rušnjak tome uvelike doprinijeti.

D. Banko,  Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Advent 2019 S
Galerija S