NEWS

ALKOHOL I ZDRAVLJE MLADIH – tribina za mlade Poreča

1. okrugli stol - mladi DSC07138
08.12.2017. 10:13; Učitavanja: 223; Početna / Lifestyle / Zdravlje / ALKOHOL I ZDRAVLJE MLADIH – tribina za mlade Poreča

Ulaganje u zdravlje mladih i podrška njihovu rastu i razvoju dugoročno je jedno od najznačajnijih ulaganja. Nove generacije mladih iako okružene brojnim dostupnim informacijama, Internetom, društvenim mrežama … od silnih informacija najčešće ne mogu od „šume razabrati stablo“ ili prepoznati koje su informacije točne, provjerene te za njih važne i zaštitne. 

Još jedan okrugli stol u Poreču, na kojemu već tradicionalno u Mjesecu borbe protiv ovisnosti komuniciraju stručnjaci i mladi, pokazao je da je živa riječ i komunikacija najvažnija poveznica za učenje, odgoj, odgovorno donošenje odluka, informiranje, međusobno povezivanje ljudi, za izgradnju povjerenja i međuljudskih odnosa koji su iskreni i u konačnici ljekoviti. Najvažnije je kada baš to zaključe i sami mladi i traže od stručnjaka da još više i češće sa njima razgovaraju i pomognu im tijekom kriza i nedoumica u njihovu odrastanju.

U Poreču su tako, 05.12.2017. godine, u prostorijama Zdravog grada Poreč-Parenzo razgovarali stručnjaci različitih profila i porečki srednjoškolci iz srednjih škola Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića.  Ovogodišnja tema rasprave za mlade i stručnjake bila je Alkohol i zdravlje.  Sudjelovali su stručnjaci iz područja rada s ovisnicima i prevencije ovisnosti – Velimir Todorović i Helena Mitrović psiholozi iz Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, zatim Alica Rosić Jakupović, voditeljica odjela za prevenciju Policijske uprave Istarske, Mile Orešković, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave Istarske te policijski službenik za prevenciju Porečke policijske postaje Miler Terzić, psiholozi Zdravog grada te psihologinje porečkih srednjih i OŠ Poreč. Okrugli stol je moderirala Nataša Basanić Čuš, ravnateljica Zdravog grada Poreč-Parenzo.

Uvodno izlaganje je započeo psiholog Velimir Todorović koji je govorio o štetnim utjecajima alkohola na mozak, posebno na mozak mladih koji je tijekom adolescencije još uvijek u razvoju. Adolescencija predstavlja zahtjevno razvojno razdoblje. Taj je period svojevrsni prijelaz iz djetinjstva u svijet odraslih što razvojno uvjetuje potrebu mladih za većom slobodom.  U tom periodu se događa razvojno poželjna separacija od roditelja i konfrontiranje roditeljima te definiranje osobnog identiteta. No, naglasio je kako veća sloboda uvjetuje i veću odgovornost za vlastito ponašanje, a odgovornost je usko vezana sa samokontrolom vlastitog ponašanja. No,  prekomjerna konzumacija alkohola umanjuje samokontrolu i odgovornost. Alkohol tijekom adolescencije koči normalan razvoj i rad mozga. Utječe baš na one strukture mozga koje su  odgovorne za samokontrolu. Pod utjecajem alkohola mozak radi drugačije pa niti odrasli, a niti  mladi ne mogu donositi odgovorne odluke jer se gubi onaj stupanj samokontrole kojeg naš mozak prirodno regulira kada nije pod utjecajem alkohola.  

Mladi često misle da je alkohol odgovoran za dobro raspoloženje i zabavu. No, alkohol je zapravo depresor, usporava rad organizma, usporava reflekse, a u prekomjernoj nekontroliranoj količini, posebno kod mladih organizama može dovesti do smrti jer toliko uspori rad tjelesnih funkcija da organizam prestane disati. Zato prekomjerno pijenje i opijanje mladih može biti iznimno opasno!

Istraživanja ukazuju na to da mladi sve ranije počinju s konzumiranjem alkohola (oko 12. godine) što štetno utječe na mladi mozak u razvoju, a onda i na ponašanje mladih. Iako mladi tijekom svog odrastanja imaju sve veću potrebu za vlastitom slobodom i neovisnošću, te samostalnom donošenju odluka, dio njih upada u zamku eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti i tako zapravo ograničavaju vlastitu slobodu. Sredstva ovisnosti i ovisničko ponašanje mijenjaju sliku stvarnosti i stvaraju u mozgu trajni zapis o npr. iskustvu korištenja alkohola. Taj zapis i iskustvo ako postoji, a posebno ako se ponavlja, može početi usmjeravati  ponašanje samo na zadovoljenje ovisničkog ponašanja. I upravo zato, mladi pod utjecajem alkohola više nisu u svojoj kontroli, mijenjaju funkcioniranje svog mozga i mogu donijeti niz pogrešnih odluka i izazvati  posljedice koje ni oni sami nisu željeli.  

Alica Rosić Jakupović srednjoškolcima je predstavila zakonske posljedice pijenja alkohola maloljetnika. Srednjoškolce je upoznala sa zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira te obiteljskim zakonom, a dotaknula se i prekršaja vezanih uz drogu i kockanje. Napomenula je da kaznena odgovornost mlade osobe ne započinje s 18 godina već puno ranije s 14 godina, a za određena ponašanja van zakonskih okvira i u ovoj ranoj dobi postoje sankcije. Stoga je pozvala srednjoškolce da budu svjesni vlastitog ponašanja i preuzimaju odgovornost budući da nakon 14. godine prekršaji zakona ulaze u osobni dosje pojedinca.

Nakon održanih predavanja srednjoškolci su se uključili u vrlo živu raspravu s predavačima i drugim gostima tribine, pokazali iznimnu zrelost i interes. Raspravljalo se o povezanosti ovisničkog ponašanja i medija (koliko mediji potiču mlade na pijenje), povezanosti alkoholizma i pretilosti, da li jedno ovisničko ponašanje za sobom vuče drugo (da li cigarete vuku alkohol, a oboje drogu), koliko su štetne e-cigarete, kako pomoći mladima da prevladaju razvojne krize bez da posegnu za ovisničkim ponašanjem i dr. Na kraju tribine učenici su nastupili vrlo zrelo i jasno iskazali svoje potrebe za radom i kontinuiranom komunikacijom sa stručnjacima na njima važne teme. Izrazili su želju za radionicama koje su usmjerene zaštiti njihova mentalnog zdravlja jer, kako su rekli,  bijeg u ovisnost često puta je uzrokovana bijegom od vlastitih problema i stvarnosti te nezadovoljstvnom sobom i općim lošijim mentalnim stanjem mladog čovjeka. Rad sa porečkim srednjoškolcima će se upravo u ovom smjeru i nastaviti tijekom čitave iduće godine.

Gosti tribine za kraj su učenicima ukazali da je važno imati stav jasan NEGATIVAN stav o  ovisničkom  ponašanju i sredstvima ovisnosti  i njegovati ga prije nego što dođu u situaciju da eksperimentiraju s ovisnostima. I uvijek se unaprijed pitati, da li je droga, opijanje, kocka moj izbor za život i nešto u što se želim/trebam upusti ti ili NE! Ako je odgovor NE- to ne želim, mlada osoba sama sebe učvršćuje u stavu da ne bira takva ponašanja, bira odgovorno ponašanje  i to je najbolja zaštita! Ako je pak odgovor DA ili samo ću probati onda mlada osoba treba znati da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama svojih krivih izbora i neodgovornih odluka koje će se dogoditi i koje će joj trajno promijeniti život!

 

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S