NEWS

Aktualni sat: Pitanja i odgovori vijećnika s 25. sjednice Gradskog vijeća

gradsko-vijece-07122015
foto: Glas Istre
11.12.2015. 13:35; Učitavanja: 584; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Aktualni sat: Pitanja i odgovori vijećnika s 25. sjednice Gradskog vijeća

Aktualni sat 25. sjednice Gradskog vijeća Grada Poreča – Parenzo, održane u utorak, 8. prosinca 2015. godine.

Aktualni sat otvorila je vijećnica Snježana Mekota pitanjem planiraju li se rotori u gradu označiti putokazima, zbog lakšeg snalaženja.

Dogradonačelnik Loris Peršurić je odgovorio kako se na tome već radi, ali da se planiraju, uz rotore, označiti i parkirališta i ulazi u grad.

Mekotu je zanimalo i može li netko dati koncesiju na pomorskom dobru u potkoncesiju, odnosno je li to zakonito i daje li Grad suglasnost na svaku potkoncesiju? Vijećnica će dobiti pisani odgovor.

Vijećnik Dean Pauletić upitao je planira li se poboljšanje prometa  kod prilaza dvorani Žatika.

Dogradonačelnik Peršurić odgovorio je da je počela izrada elaborata prometnog rješenja ulaza i izlaza ispod dvorane Žatika. Sredinom sljedećeg tjedna elaborat bi trebao biti gotov, te će se nakon toga dostaviti Policiji i Hrvatskim cestama, kako bi se nakon Nove godine moglo krenuti u realizaciju.

Vijećnik je također upitao kakvo je stanje sigurnosti u Gradu, obzirom na događanja u svijetu ali i ostale izvanredne situacije. Predložio je dodatno educiranje građana o tome.

Dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš smatra da je vijećnikov prijedlog dobar, napomenuvši da Vijeće za komunalnu prevenciju već radi na tome.

Vijećnica Dolores Ghersinich upitala je koliko je trenutno osoba s invaliditetom zaposleno u Gradu Poreču-Parenzo i gradskim tvrtkama. Uz to, zanimalo ju je što se dosad napravilo po pitanju dostupnosti prilaza invalidnim osobama u uredsku zgradu Grada Poreča-Parenzo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje(HZZO), kina, kazališta i drugdje. Vijećnica će dobiti pisani odgovor na pitanje o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš je rekla da su za rješenje tog dugotrajnog problema pristupa invalidnim osobama nadležna državna tijela i ustanove, s kojima Grad stalno kontaktira i nastoji riješiti problem. Traže se odgovarajući prostori u koje bi se HZZO i druge državne službe preselile, tako da budu dostupne i invalidnim osobama.

Vijećnica je upitala i po čijoj su odluci postavljena nova reklamna mjesta po gradu, kome je Grad u zakup dao ta reklamna mjesta i koliko je ukupno tih mjesta odobreno i postavljeno, te koji su bili kriteriji davanja u zakup i koliki su prihodi Grada od tih reklama.

Marino Poropat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav, odgovorio je da je gradska komisija za javne površine odobrila sve pozicije reklamnih panoa, te je temeljem prijedloga komisije raspisan Natječaj prošle godine na koji je pristigla jedna ponuda koja je odabrana kao valjana, a godišnji porez za jednu takvu reklamu je 2400 kuna.

Vijećnica Manuela Janko upitala je planira li se proširenje gradskog groblja Poreč, na što joj je odgovorio Milan Laković, direktor Usluge d.o.o., koji je rekao da u proširenje treba što prije krenuti jer je preostao manji broj grobnica. Nakon dobivanja građevne dozvole, planira se proširenje groblja prema istočnoj strani, čime će se ostvariti 700 novih mjesta, a završetak radova planira se prije početka turističke sezone. Vrijednost investicije je cca 5 milijuna kuna.

Vijećnik Maurizio Zennaro pitao je koji se hrvatski olimpijci i ekipne reprezentacije, obzirom na članstvo Poreča u Hrvatskoj olimpijskoj obitelji, pripremaju u Poreču za predstojeće olimpijske igre u Rio de Janeiru te tko će, kao predstavnik Grada Poreča-Parenzo, pratiti navedene OI na trošak HOO-a. Vijećnik će dobiti pisani odgovor.

Vijećnik Eugen Stanissa predložio se da se, zbog sigurnosti pješaka i vozača, postavi bolja signalizacija i osvjetljenje na pješačkim prijelazima na dionici između rotora kod Lacop centra prema Crodux benzinskoj postaji.

Vijećnik Stevo Žufić dao je inicijativu da se ribarima s područja Poreča olakša dobivanje dozvola za mali obalni ribolov, tako što će se intervenirati kod nadležnih službi, obzirom da je nijedan ovdašnji ribar nije dobio. Vijećnika je također zanimalo je li zaprimljen i proučen prijedlog o produženju turističke sezone Poreč 365.

Gradonačelnik Edi Štifanić potvrdio je da zaprimio prijedlog o produženju turističke sezone te je rekao da planira u gradsku vijećnicu dovesti direktore turističkih tvrtki, direktora Turističke zajednice Grada Poreča, Istarske županije i Hrvatske turističke zajednice, te će se o toj temi i raspraviti.

Vijećnik Luka Šergo upitao je kako napreduje suradnja Grada Poreča-Parenzo s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama(APN).

Pročelnik Đulijano Petrović rekao je da su Ugovor o međusobnim pravima i odnosima te Ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnine koje će graditi POS stanovi potpisani, te je izdana suglasnost na strukturu i broj stanova. Sljedeći korak je raspisivanje natječaja za odabir projektanta, a to je u ingerenciji APN-a.

Vijećnik je zatražio dodatne informacije o održavanju seminara o Informacijskom sustavu za gospodarenje energijom, kojem je Grad Poreč-Parenzo domaćin.

Direktorica gradskog trgovačkog društva Parentium d.o.o. Gordana Lalić odgovorila je da je Grad Poreč-Parenzo u svibnju 2013. godine pristupio nacionalnom projektu Sustavnog gospodarenja energijom, te započeo s provedbom projektnih aktivnosti. Grad Poreč-Parenzo će po četvrti put biti domaćin edukacijskog ISGE seminara u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Poreč u organizaciji Grada Poreča-Parenzo, gradskog trgovačkog društva Parentium d.o.o., te Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama iz Zagreba. Seminari pružaju konkretna znanja iz područja arhitekture, građevine, strojarstva i elektrotehnike sa stajališta energetske efikasnosti, te polaznicima daju dovoljno znanja da sami mogu okvirno procijeniti stanje svojih zgrada sa stajališta energetske efikasnosti, a nakon toga ukazati na stanje sustava i predložiti područja i mjere za poboljšanje energetske efikasnosti. Cilj radionice je također i pojasniti koliko odgovarajuće upravljanje sustavima može doprinijeti smanjenju troškova, zaključila je Lalić.

Vijećnik Dražen Prgić upitao je zašto se kasni s organizacijom Božićnog sajma u Poreču, te tko je sve uključen u organizaciju. Zanimalo ga je je li i Turistička zajednica Grada Poreča uključena.

Pročelnik Marino Poropat rekao je da je Natječaj za dodjelu javnih površina za Božićni sajam otvoren do petka, te je pozvao zainteresirane da se jave u što većem broju kako bi od 16. do 28. prosinca na Trgu slobode ponuda na deset klupčica za trgovačku djelatnost i dvije ugostiteljske klupčice bila što bogatija i raznolikija.

Vijećnik Fabrizio Picco predložio je da se izvidi mogućnost postavljanja ležećih policajaca koji bi djelomično utjecali na brzinu vozila u naselju Mugeba i time povećali sigurnost. Također je  predložio postavljanje treptajuće signalizacije i pješački prijelaz kod igrališta u Fuškulinu.

Vijećnika Daniela Šaškina zanimao je problem pojavljivanja lisica, posebice kod ruševnog objekta „Servo Mihalj“ . Vijećnik je predložio da se tableti, koje su vijećnici dobili na korištenje, doniraju osnovnoj školi ili nekoj drugoj ustanovi, obzirom da ih gotovo nitko na sjednicama ne koristi.

Pročelnik Marino Poropat rekao je da su se, sukladno upitima građana, obratili Ministarstvu poljoprivrede, poljoprivrednom inspektoru, veterinarskom inspektoru u Rovinju i ostalima, no još od ljeta nijedna institucija nije reagirala, već prebacuje problem na drugu. U suradnji s veterinarima i lovačkim društvom u dogledno će se vrijeme problem lisica, na adekvatan način, riješiti. Obavijestio je i kako su sve lisice cijepljene.

Vijećnik Vladimir Sladonja upitao je kada će se izgraditi nogostup u naselju Finida-jug te kada će se urediti igralište za djecu u Novom naselju na vrhu ulice Anke Butorac.

Pročelnik Marino Poropat odgovorio je da će nogostup u naselju Finida-jug biti uvršten u Proračun za iduću godinu te tada i realiziran. Što se tiče igrališta za djecu, u idućoj je godini planirano asfaltiranje prilazne ceste koja se nalazi na tom području te će se tad i razmotriti mogućnost da se napravi polivalentno igralište, u koordinaciji s Mjesnim odborom.

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email
Advent 2019 S
Galerija S