NEWS

Aktivirat će se Poslovna zona Milanezi

visnjan-panorama
05.11.2017. 11:37; Učitavanja: 255; Početna / Novosti / Okolne općine / Aktivirat će se Poslovna zona Milanezi

Općina Višnjan od srpnja do listopada prijavila je na razne natječaje pet projekata, izvijestio je višnjanski načelnik Angelo Mattich, dodajući kako je općinska uprava konstantno u potražnji za otvorenim pozivima i natječajima kako bi unaprijedila sve grana i područja rada i oplemenila sadržaje na području općine Višnjan. U tom je nastojanju Ministarstvu turizma, u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini prijavljen projekt Interpretacijskog centra općine Višnjan. Općina Višnjan podnijela je zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju Interpretacijskog centra općine Višnjan s ciljem valorizacije Višnjanštine koja ima velika kulturna, arheološka i znanstvena dobra, koja putem ovog projekta želi predstaviti posjetiteljima kroz povezivanje modernih tehnologija i povijesne baštine.

Info kiosk na izlazu s autoceste

Interpretacijski centar koncipiran je kroz izgradnju i rekonstrukciju dvaju objekata. Prvi kao novopostavljeni kiosk na izlazu iz autoceste u kojem je planiran info-centar i drugi u kojem će se smjestiti multimedijalni dokumentacijski centar. Na taj način posjetiteljima će po izlasku iz autoceste odmah biti dostupni sadržaji i prve korisne informacije o općini Višnjan kao turističkom središtu, a dalje će biti upućeni prema interpretacijskom centru. Za realizaciju ovo projekta potrebno je 1,17 milijuna kuna od čega se 899 tisuća očekuje od Ministarstva turizma, a ostatak će se osigurati u općinskom proračunu.

Ministarstvu gospodarstva na otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona, Općina Višnjan prijavila se projektom unaprjeđenje infrastrukture u poduzetničkoj zoni Višnjan-Milanezi. Radi se o izgradnji pročistača, prometnice, plinovoda, javne rasvjete i kabelske kanalizacije. Vrijednost prijavljenog projekta iznosi ukupno 20,93 milijuna kuna od čega se od Ministarstva gospodarstva očekuje maksimalnih 10 milijuna kuna, kreditom od komercijalne banke osigurat će se sedam milijuna kuna, a ostatak u iznosu od 3,93 milijuna kuna osigurati od prodaje nekretnina u općinskom vlasništvu. Izgradnjom infrastrukture povećat će se intenzitet aktivacije Poslovne zone Višnjan-Milanezi, ali i privući bi investicije, kaže Mattich.

Općinska knjižnica je u osnivanju

Od Ministarstva kulture za Program knjižnične djelatnosti za 2018. godinu traže se sredstva za knjižnu i neknjižnu građu Općinske knjižnice Višnjan u osnivanju. Općina je u tu svrhu zatražila 30 tisuća kuna za nabavu početnog fonda suvremene građe koja udovoljava potrebama korisnika knjižnice. Uz to Istarskoj županiji u sklopu programa Zaštite nematerijalne kulturne baštine i muzeologije prijavljen je projekt Očuvanje i zaštita okoliša crkve sv. Antuna pustinjaka. Od županije je za taj projekt zatraženo 20,62 tisuća kuna i to za čišćenje i odmašćivanje kamenih ploča ispred crkvice i nabave stupića radi regulacije pakiranja u njenoj okolini.

– Obnova djelatnosti limene glazbe Višnjan česta je tema u Višnjanu. Stoga je od Istarske županije iz programa Glazbene, glazbeno scenske i filmske djelatnosti za Oživljavanje limene glazbe u Višnjanu zatraženo 29,95 tisuće kuna. Tim novcem planira se nabaviti ploča za solfeggio i Orffov instrumentarij radi uvođenja najmlađih u svijet glazbe, te pomoći u isplati naknade voditelju limene glazbe, kaže Mattich.

(Mirjan RIMANIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S