NEWS

Agrolaguna traži 30 berača maslina i 5 ovčara

Bastina-2-988x657
03.11.2017. 10:14; Učitavanja: 745; Početna / Gospodarstvo / Agrolaguna traži 30 berača maslina i 5 ovčara

Na području Poreča i Istre stalna je potraga za radnicima, ne samo u branši turizma i ugostiteljstva, nego i u ostalim sektorima, o čemu smo u zadnje vrijeme više puta pisali. S tim se problemom suočavaju i u poljoprivredi, pa tako najveća istarska tvrtka čija je jedna od osnovnih djelatnosti poljoprivredna proizvodnja, Agrolaguna Poreč, konstantno traži berače – prije se tražilo u vinogradima, a sada u maslinicima. K tome, traže i ovčare.

– Agrolaguna zapošljava radnike tijekom berbe grožđa i maslina temeljem ugovora na određeno, odnosno o sezonskom radu u poljoprivredi. Pored onih koji su zaposleni temeljem ugovora na neodređeno, tijekom rujna, listopada i dijelom u studenom svake nam je godine neophodna povećana radna snaga. Za optimalnu berbu grožđa potrebno je 150 radnika, a u ovoj godini na dnevnoj osnovi broj se kretao između 110 i 120 berača. Nedostajalo nam ih je 50-ak. Do prije par godina u ručnoj berbi grožđa zapošljavali smo i do 170 osoba. Radnici koji su nam dolazili bili su većinom iz Slavonije, a jedan od većih razloga nedostatka radne snage je njihovo iseljavanje iz Hrvatske, odgovorila je na naš upit o problemu nedostatka radne snage Evelina Sakić iz Agrolagune.

Ova velika porečka firma ima 68.570 stabala maslina na površini od 227,45 hektara. Trenutno u berbi maslina imaju oko 120 radnika, zatim dva velika motorn tresača i deset električnih ručnih tresača. Sada im nedostaje 30-tak radnika.

– Problem zaposlenja djelatnika na poslovima u ovčarstvu traje već izvjesno vrijeme jer većinom ljudi ne žele raditi u stočarstvu. No, možemo istaknuti kada radnici dođu na našu farmu, smještenu na lokaciji Stancija Špin, ondje i ostaju. Naše potrebe za radnicima u ovčarstvu se povećavaju zato jer nam se i stado ovaca i manjim dijelom koza povećava, tako da bi nam trebala barem još petorica ovčara, saznajemo od Sakić koja, veli, da ipak procjenjuju kako će sve poslove uspjeti završiti u planiranim rokovima.

T. KOCIJANČiĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S