NEWS

NAGODINU PRORAČUN OPĆINE VRSAR 14 POSTO VIŠI, Maistra donira 7,5 milijuna kuna u dvije godine

GO03111779
foto M.Miošek, Glas Istre
19.12.2017. 08:47; Učitavanja: 204; Početna / Novosti / Okolne općine / NAGODINU PRORAČUN OPĆINE VRSAR 14 POSTO VIŠI, Maistra donira 7,5 milijuna kuna u dvije godine

Na sjednici Općinskog vijeća Vrsara jednoglasno su prihvaćeni izvješće o radu Dječjeg vrtića Tići te godišnji plan rada za pedagošku godinu 2017./18., što ih je podnijela ravnateljica vrtića Venis Gregurović. Prijedlog načelnika općine Ivana Geromette da se u Upravno vijeće vrtića izaberu Ines Šepić, Roberta Klaić, Elena Nesrsta, predstavnica roditelja Nataša Kalčić i predstavnica odgojitelja Franka Gerometta, prihvaćen je s jednim glasom protiv i jednim suzdržanim.

Komunalni i EU-projekti

Pročelnik općine Slobodan Vugrinec predstavio je proračun za 2018. godinu, koji iznosi 53,880 milijuna kuna, što je 14 posto više nego ove godine. Razlog je donacija Maistre od 7,5 milijuna kuna za komunalne projekte u interesu za općinu ali i Maistru. Drugi razlog povećanja su planirana bespovratna sredstva za projekte na koje se Općina kandidirala na EU-fondove u iznosu od tri milijuna kuna, a odnose se na KLIM – održivo upravljanje zaštićenim područjima prirode šume Kontija-Limski zaljev, na projekt MORe MORe – za rekonstrukciju i multimedijalno opremanje interpretacijskog centra o moru i životu uz more, smještenog u luci Vrsar, za Enjoyheritage – projekt vezan uz valorizaciju prirodne i kulturne baštine te za Green Bay Parks, projekt vezan za uređenje špilja u Limskom zaljevu i analizu stanja u zaštićenom području Lima te provedbu mjera za poboljšanje stanja i održivog upravljanja.

Najveće investicije koje bi se u 2018. godini trebale realizirati a usmjerene su na podizanje društvenog standarda stanovništva su rekonstrukcija dječjeg vrtića Tići, izgradnja sportske dvorane i pristupnih joj prometnica, početak uređenja rive, priprema dokumentacije za dovršenje obnove crkava sv. Mihovila i sv. Ane u Kloštru, dokumentacije za cjelovitu obnovu samostana sv. Mihovila u Kloštru. Slijedi planiranje idejnog i glavnog projekta garažne zgrade u Ulici Alda Negrija, za što je već pripremljeno idejno rješenje. Izradit će se i glavni projekt uređenja starogradske jezgre s rješenjima oborinske odvodnje, javne rasvjete, podzemnog kabliranja niskonaponske mreže, cjelovitom rekonstrukcijom vodovodne, kanalizacijske i telekomunikacijske mreže, za što je već i izrađen idejni projekt, koji uključuje i projektnu dokumentaciju za uređenje Trga Degrassi i okolnih uličica.

Oponirao je vijećnik Slavko Pavišić (HDZ) mišljenjem da se Općina previše izgovara na neefikasnost države kod kašnjenja realizacije nekih projekata, pa je izrazio želju da se dogodine sjednica Vijeća održi u novoj sportskoj dvorani. Predsjednik Vijeća Franko Matukina rekao je da se sportska dvorana gradi za sportske potrebe stanovništva a ne za sjednicu Općinskog vijeća za što u općinskoj zgradi već postoji prostorija.

Maistra plaća u tri rate

Proračun je na kraju izglasan s jednim glasom protiv (Pavišić, HDZ) i dvoje suzdržanih (Serđo Popović, SDP, i Mihael Šegon s liste SDP-a). Vijećnici su jednoglasno prihvatili – uz primjedbu S. Popovića da će Maistra uplatiti mnogo manje od onoga što je Općina Vrsar potraživala od njih – odluku o prihvaćanju donacije Maistre koja će biti uložena u izgradnju objekata u interesu općine. Ugovorom će Maistra ova sredstva uplatiti u tri rate i to iznos od 3,5 milijuna kuna najkasnije do 31. siječnja 2018., dva milijuna do 29. lipnja te preostala dva milijuna do konca iduće godine.

Knjigovođa za udruge

Ivana Radetića (IDS) zanimalo je vezano uz stavku “ostale javne potrebe” tko će udrugama ubuduće voditi knjigovodstvo nakon što od 1. siječnja 2018. to Općina ne bude više radila. Pročelnik Vugrinec odgovorio je da je Općina već pronašla pravnu osobu koja će to raditi za udruge. Na to se nadovezao Slavko Pavišić (HDZ) komentarom da bi SUH-ova podružnica u Vrsaru, kada već imaju novca za prisustvovanje prosvjednom skupu u Zagrebu gdje su tražili veća prava za umirovljenike i nastavili s izletom, Općina ne bi trebala plaćati vođenje računovodstva.

Gradina i ArchaeoCulTur

Vijećnici su prihvatili i Odluku o financiranju projekta pod nazivom ArchaeoCulTur, u kojem je Općina jedan od partnera, pored Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule, TZ-a Vrsara i tvrtke Maistra. Projekt vrijedan tri milijuna kuna realizirat će se kroz tri godine a Općina će ga sufinancirati u jednakim trogodišnjim ratama od 250.000 kuna godišnje.

Vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o kupnji nekretnina k.č.55572 K.O. Gradina u vlasništvu Marije Burić iz Begi, po cijeni od 405.824 kuna, koju će joj isplatiti u dvije godišnje rate od 205.824 kuna, najkasnije do 31. siječnja 2018. i 200.000 kuna do 31. siječnja 2019. Parcela se nalazi uz zgradu Mjesnog odbora Gradina a služit će za parkiralište.

(Slaven BRAJKOVIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S