NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Na Stanciji Grande gradit će se golf igralište i hotel s pet zvjezdica

evel3319251
27.10.2016. 11:15; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Na Stanciji Grande gradit će se golf igralište i hotel s pet zvjezdica

Na sjednici vrsarskog općinskog vijeća koja je održana u utorak navečer vijećnici su usvojili Urbanistički plan uređenje Golf igrališta Stancija Grande. Plan izgradnje na toj lokaciji golf igrališta uvedena je u prostorni plan općine 2006. godine i usuglašena je s prostornim planom Županije. Još 2009. godine općina Vrsar je potpisala ugovor o suradnji s tvrtkom Maistra kao ulagačem oko realizacije velikog golf igrališta s popratnim objektima te izgradnju hotela s pet zvjezdica.

Maistra zainteresirana

Nakon izjašnjavanja vijećnika načelnik Vrsara Franko Štifanić nam je izjavio da je to prvi važan korak ka realizaciji tog sustava koji bi bitno pridonio porastu kvalitete turističke ponude cijelog Vrsara.
“Nažalost naši su zakoni složena kategorija, morat ćemo i dalje poraditi na pridobivanju svih potrebnih dokumenata. Dogovor sa Maistrom kao ulagačem u projektu je djelatan, izjavio nam je Štifanić koji je dodao da je olakšavajuća okolnost to da je preko 90 posto terena na kojima bi se izgradilo golf igralište i hotel u općinskom ili državnom vlasništvu. Govorimo o površini od oko 108 hektara zemlje. Golf teren je dizajnirao svjetski poznati dizajner Jose Maria Olazabal: sastoji se od 27 polja ili rupa.
Buduće vrsarsko golf igralište ne pripada klasičnom turističkom igralištu već je osmišljen za najzahtjevnija profesionalna natjecanja u organizaciji European PGA Tour i zato po dovršetku biti će uvršten u Top 100 svjetskih igrališta.
Svi popratni objekti, od klupske kuće pa do hotela dizajnirani su upravo da bi se prilagodili svjetskim profesionalnim standardima. Od ukupno 108 hektara zemljišta na hotel s pet zvjezdica otpast će 6,5 hektara zemlje, gradit će se na proplancima brežuljka na čijem je vrhu smještena Stanzia Grande.

Bili smo na Stanciji da utvrdimo trenutno stanje. Radi se o građevinskom kompleksu iznimne ljepote koji je pripadao poznatoj porečkoj obitelji De Vergottini koja je bila vlasnik istoimene palače u porečkoj starogradskoj jezgri. Cijeli je kompleks ladanjske vile dotrajalo, dugo se na njemu ne ulaže, veći dio zgrada je bez krova. Ipak, sa brda se pruža predivan pogled na vrsarsko otočje i na vrsarski zvonik i crkvu. Pejzaž je idiličan iako neuredan, travnjak koji gleda prema otocima okružen je karoserijama rabljenih automobila. Šteta, malo reda ne bi smetalo, ali i to je dio istarskog krajolika.

Ki zna kad će to

U Stanciji Grande (bivša Stanzia Vergottini) još žive tri obitelji. Obitelj Jugovac prodala je 2009. godine malu stambenu kuću rovinjskoj Maistri, iako u njoj i dalje živi na temelju dogovora sa novim vlasnikom.

– Živimo i dalje tu gdje je rođen moj muž da bi im čuvali vlasništvo, rekla nam je gospođa Jugovac. Nešto niže nalazi se drugi stambeni objekt u vlasništvo jedne obitelji Vrsarana. Na trećoj stambenoj parceli nema nikoga, ali roba se suši na žici u dvorištu. Dio Stancije kupila je Todorićeva tvrtka Agrokor. Načelnik Vrsara Franko Štifanić nam je objasnio da je 70 posto građevina Stancije u općinskom vlasništvu dok 30 posto otpada na Maistru, Agrokor i na stanare. U podnožju brda prostire se široko poljoprivredno zemljište kojeg trenutno obrađuje porečka Agrolaguna ali i to poljoprivredno zemljište je dijelom u općinsko i dijelom  državno vlasništvo. Jednog dana će sve zablistati zelenilom golf travnjaka. Mještani nisu uvjereni da će se to uskoro dogoditi. Gospođa Jugovac nam je priznala da se o golfu priča već više od 15 godina. ”
“Ki zna kad će to krenuti” smješka se dok bježi pred fotoaparatom.

Napisao i snimio Elio VELAN, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email