NEWS
Valfresco Uskrs S

Porečki Forvm kao skladište otpada

12.08.2016. 09:21; ; Početna / Novosti / Porečki Forvm kao skladište otpada
marafor-skovace

Malo se gradova, posebice onih živućih, može pohvaliti sačuvanošću izvornih popločenja antičkih im trgova. Poreč ima tu sreću, originalne, lijepe, velike kamene ploče njegovog starorimskog foruma prilično su dobro očuvane. Istina, ispod razine sadašnjeg Trga Marafor, ali i s davno izraženom namjerom da – kad bude para budu otkrivene, pa i da se po njima može hodati. Dio tog popločenja pokusno je i otkopan i može se vidjeti na rubovima Marafora. Najveća površina je na sjeverozapadnom uglu, na mjestu koje Porečani zovu Ljetna pozornica, a proljetos je taj dio još malo proširen i postavljena zaštitna ograda.

Nažalost, neposredna okolica nije baš reprezentativna. S jedne strane hrpa zemlje, možda čeka arheološku obradu, s druge hrpa najlonskih vreća punih plastične ambalaže. I tako već tjednima Forum služi kao skladište otpada.
Prizor nije baš za razglednicu, a oni koji odlažu taj otpad – koliko vidjeh po bocama, čak naplativ, valjda nemaju vremena za ga odvesti i unovčiti. Vremena za intervenciju vjerojatno nemaju ni komunalni redari, pometači, pa ni i zaštitari povijesno kulturne baštine.

G. P. Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email