NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Preko eVisitora obavezna prijava i nekomercijalnog smještaja

04.03.2016. 11:43; ; Početna / Gospodarstvo / Preko eVisitora obavezna prijava i nekomercijalnog smještaja
2016-03-04_11h42_51
Svi oni koji žele prijaviti osobe koje borave u njihovoj kući kao gosti a za to ne plaćaju smještaj, od početka godine također moraju odraditi prijavu putem sustava eVisitor Hrvatske turističke zajednice. Na to posebno upućuje Turistička zajednica Pule u koju će se sve češće, kao što je to dosad bio običaj, počeli javljati vlasnici stanova koji na nekomercijalan smještaj primaju goste. Direktorica te turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj zato ih
navodi da sve obave putem ovog sustava, a za potrebne lozinke za ulazak u sustav moraju se obratiti TZ-u. Do sada su takvi vlasnici stanova svoje goste u TZ-u prijavljivali papirnatim putem.
– Od početka godine Hrvatska turistička zajednica uvela je novi jedinstveni online sistem prijave gostiju koji se odnosi i na prijavu gostiju kod stanovnika turističkog grada ili općine. Prema Pravilniku o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici, popis turista vodi se i za stanovnike koji imaju obavezu prijave osoba koje borave u njegovoj kući ili stanu, navode u pulskom TZ-u.
Prema Zakonu o boravišnoj pristojbi stanovnik ipak nije obavezan prijaviti turističkoj zajednici članove uže obitelji, sezonske radnike, studente i đake te osobe koje uslugu noćenja koriste u okviru ostvarivanja programa socijalne skrbi. Pri tome se članovima uže obitelji smatraju se bračni drug, srodnici u ravnoj lozi i njihovi bračni drugovi, braća i sestre te njihova djeca i bračni drugovi, braća i sestre roditelja te njihova djeca i bračni drugovi, posvojitelj i posvojče te njihova djeca i bračni drugovi, pastorčad, maćeha i očuh.
– Članove uže obitelji koji dolaze iz zemalja izvan EU-a, stanovnik može prijaviti direktno u MUP-u u roku od 24 sata ili ukoliko dolazak pada petak popodne, subota, nedjelja ili blagdan prijave se vrše prvi radni dan nakon dolaska. Prijava se može i putem sustava eVisitor vršiti iako nema obvezu prijavljivanja istih u eVisitor.
Ostali gosti kod stanovnika obavezno se prijavljuju u turističku zajednicu tj. sustav eVisitor. Prijava u eVisitor ujedno je i prijava na MUP za goste iz zemalja izvan Europske unije. Iz eVisitora se može izlistati i potvrda o prijavi, koja je potrebna za goste iz zemalja izvan EU radi predočenja na granici, navode u TZ-u.
Ističu kako su temelj za unos u sustav eVisitor dokumenti vlasnika kuće ili stana. Za stanovnike, kojima adresa kuće ili stana na kojoj se gosti prijavljuju odgovara adresi na osobnoj iskaznici, za preuzimanje pristupnih podataka u turističkoj zajednici dovoljna je osobna iskaznica. Ukoliko adresa nije ista, potreban je i vlasnički list ne stariji od šest mjeseci.
– Pristupni podaci, korisničko ime, lozinka i TAN lista, mogu se dobiti isključivo u turističkoj zajednici, a prijave gostiju vrše putem interneta sami prijavitelji uz pomoć dobivenih pristupnih podataka. Prijave se mogu vršiti tek nakon preuzimanja pristupnih podataka u turističkoj zajednici. Stanovnik općine ili grada svoju prijavu ne smije obavljati putem agencije s obzirom da se ne radi o iznajmljivačima čl. 32. st. 5. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Ukoliko pristupne podatke preuzima netko od članova obitelji, treba imati punomoć ovjerenu od javnog bilježnika, zaključuju u TZ-u.
B. BAN, Glas Istre
Print Friendly, PDF & Email