NEWS
Valfresco Uskrs S

Do 22. veljače traje Javni natječaj za financiranje projekata/programa udruga i drugih neprofitnih organizacija

22.01.2016. 08:33; ; Početna / Obavijesti / Natječaji / Do 22. veljače traje Javni natječaj za financiranje projekata/programa udruga i drugih neprofitnih organizacija

u petak 22. siječnja 2016. godine Upravni odjel za kulturu Istarske županije – Regione Istriana, objavio je Javni natječaj za financiranje projekata / programa udruga i drugih neprofitnih organizacija u okviru Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2016. godinu na koji se mogu prijaviti udruge i druge organizacije civilnoga društva (zaklade, privatne ustanove, umjetničke organizacije, vjerske zajednice i druge neprofitne organizacije).

Cjeloviti tekst Javnog natječaja dostupan je na mrežnim stranicama Istarske županije – Regione Istriana www.istra-istria.hr te mrežnim stranicama Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske www.uzuvrh.hr .

Javni natječaj traje od 22. siječnja 2016. godine do 22. veljače 2016. godine.

Udruge i ostale neprofitne organizacije ostvaruju pravo na financiranje iz sredstava Istarske županije – Regione Istriana temeljem prijave na navedeni natječaj te odabira predloženog projekta/programa, a nakon odluke Skupštine Istarske županije – Regione Istriana (Odluka o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2016. godinu).

Javni natječaj objavljen je temeljem Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi („Narodne novine“ br. 47/90., 27/93. i 38/09.) i Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode uduge („Narodne novine“ br. 26/15.) – (u daljnjem tekstu: Uredba) koju smo dužni primjenjivati kada udrugama i drugim organizacijama civilnog društva na koje se Uredba primjenjuje (zaklade, privatne ustanove, vjerske zajednice i druge neprofitne organizacije – uključujući i umjetničke organizacije) odobravamo financijska sredstva iz Proračuna Istarske županije – Regione Istriana.

Ističemo nekoliko članaka Uredbe temeljem koje je raspisan natječaj.

Člankom 8. stavak 1. Uredbe propisano je da je davatelj financijskih sredstava, u roku od 30 dana od dana usvajanja proračuna za sljedeću kalendarsku godinu, dužan izraditi i objaviti na svojim službenim internetskim stranicama, godišnji plan javnih natječaja koji sadrži podatke o davatelju financijskih sredstava, području, nazivu i planiranom vremenu objave javnog natječaja, ukupnom iznosu raspoloživih sredstava, rasponu sredstava namijenjenom za financiranje pojedinog programa odnosno projekta, očekivanom broju programa i projekata koji će se ugovoriti za financiranje i druge podatke (ovisno o vrsti javnog natječaja).

Člankom 10. Uredbe propisano je da temeljni dokument za raspisivanje i provedbu javnog natječaja donosi čelnik državnog tijela odnosno nadležno tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u obliku općeg akta.

Istarska županija – Regione Istriana donijela je propisani opći akt tj. Pravilnik o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Istarske županije – Regione Istriana („Službene novine Istarske županije“ br. 16/15.) koji je stupio na snagu dana 10.11.2015. godine i temeljem kojeg je raspisan Javni natječaj za financiranje projekata / programa udruga i drugih neprofitnih organizacija u okviru Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2016. godinu na koji se mogu prijaviti udruge i druge organizacije civilnoga društva (zaklade, privatne ustanove, umjetničke organizacije, vjerske zajednice i druge neprofitne organizacije).

„Prvi dio“ Programa javnih potreba u kulturi, na koji su projekte/programe mogle prijaviti ustanove (osim privatnih), trgovačka društva, jedinice lokalne samouprave i fizičke osobe, donesen je na Skupštini Istarske županije – Regione Istriana 17. prosinca 2015. godine istovremeno sa Proračunom Istarske županije – Regione Istriana za 2016. godinu, a sukladno Zakonu o financiranju javnih potreba u kulturi koji je lex specialis za kulturnu djelatnost.

„Drugi dio“ Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana biti će donesen nakon administrativnog i kvalitativnog vrednovanja predloženih projekata/programa prijavljenih na Javni natječaj za financiranje projekata / programa udruga i drugih neprofitnih organizacija u okviru Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2016. godinu na koji se mogu prijaviti udruge i druge organizacije civilnoga društva (zaklade, privatne ustanove, umjetničke organizacije, vjerske zajednice i druge neprofitne organizacije) te prijedloga župana kojom će Odluka o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u kulturi biti upućena na usvajanje skupštini Istarske županije – Regione Istriana.

Donošenjem Odluke o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u kulturi biti će objedinjeni svi programi i projekti u Programu javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2016. godinu.

Opisanim načinom provedbe Natječaja u potpunosti ćemo primijeniti odredbe Uredbe koje reguliraju postupak, kriterije, mjerila i način financiranja udruga iz javnih izvora.

Ističemo kako je prijava na natječaj obimna i zahtjevna te kako se dio potencijalnih prijavitelja nije susretao sa ovakvim načinom prijavljivanja projekata/programa po Javnom natječaju.

Zato Vas molimo da prijave čim prije podnesete kako ne bi došlo, radi brojnosti predmeta i nepravovremenog prijavljivanja, do zastoja u radu i donošenju odluka.

U slučaju eventualnih nejasnoća molimo da se obratite pročelniku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije – Regione Istriana gdinu. Vladimiru Torbici, kontakt broj 0911 366 356.

 

Pročelnik

Vladimir Torbica

Print Friendly, PDF & Email