NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Prvi buking pokazuje da će ova biti još jedna dobra sezona

IMG_Tz-Porec_0416
foto: Nenad Šimunić
19.01.2016. 09:38; ; Početna / Gospodarstvo / Prvi buking pokazuje da će ova biti još jedna dobra sezona

Poreč se kao i sva turistička središta može pohvaliti jako dobrom turističkom 2015. godinom. S ostvarenih 3,1 milijun noćenja što je porast za čak devet posto, Poreč je treća najjača turistička destinacija u državi nakon Rovinja i Dubrovnika. Trenutno nakon novogodišnjih blagdana poreč “odmara” od sezone te se investicijama priprema za predsezonu i ljeto. Trenutno su u ovom gradu otvorena tri hotela, a još dva svoja vrata otvaraju u veljači. Ovako dobar rezultat 2015. splet je više okolnosti koje su se ove godine poklopile – velike investicije koje su u funkciju stavile dodatne turističke ležajeve, iznimno lijepo vrijeme te dodatna promocija i mega manifestacije poput primjerice svjetskog odbojkaškog turnira na pijesku Poreč Major koji će se i ove godine ponovno održati u ovom gradu.

Postajemo destinacija sa četiri zvjezdice

– S optimizmom pratimo kraj još jedne uspješne turističke sezone. Razloga ovako dobrim rezultatima ima više. To su prije svega uspješno odrađene promotivne aktivnosti na emitivnim tržištima u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, istarskom Turističkom zajednicom, hotelijerima te vlastitim kanalima. Tu je i pozicioniranje kvalitetnih sadržaja koji mogu biti motiv dolaska velikog broja gostiju u pred i posezoni. Poreč je ove godine ugostio svjetsku elitu Beach Volleyballa, europsko i svjetsko prvenstvo u električnom pikadu, ESDU – svjetsko prvenstvo u plesu, europsko kadetsko prvenstvo u šahu, veteransko prvenstvo u mačevanju i mnoge druge, kaže nam direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik.

Ne zaobilazi spomenuti niti velika ulaganja u poboljšanje uvjeta boravka gostiju u destinaciji. Naime, Poreč je lani bio najveće turističko gradilište u Istri.

– Poreč je top turistička destinacija ne samo po ulaganjima u hotelsku infrastrukturu koja su u 2015. godin rezultirala rekordnim ulaga njima poput projekta Valamar Isabella Island Resort, već i u sve segmente zbog čega nam gosti rado dolaze i ostaju u Poreču, a to su plaže, hortikulturno uređenje, briga za očuvanje okoliša, uređenost biciklističkih i pješačkih staza, ali i infrastrukturna ulaganja u zabavu gostiju u destinaciji, dakle novootvoreni Aquapark Aquacolors, navodi dalje Velenik.

Ističe i odlične vremenske prilike za razliku od godine ranije, ali i kriznu situaciju na tržištima direktnih konkurenata – Grčke, Tunisa, Turske i Egipta. Međutim, tvrdi on ništa ne bi bilo moguće bez sinergije privatnog i javnog sektora koji je po njemu ključ uspjeha turizma destinacije.

– Gotovo da i ne postoji veliki turistički projekt koji nije koordiniran i sufinanciran javno-privatnim partnerstvom. Zahvaljujući razumijevanju i kompetentnosti privatnog sektora, te infrastrukturnim ulaganjima privatnog i javnog sektora, Poreč sve više sliči na destinaciju sa četiri zvjezdice. Slogan vizualnog identiteta “Ti nas upotpunjuješ” potvrđuje upravo veliki entuzijazam i sinergiju svih involviranih u turizam da našim gostima pružimo nezaboravne trenutke u Poreču, kaže Velenik.

Daljnje ulaganie u uređenje plaža

Bez obzira na sjajnu 2015. u planiranju proračuna za iduću godinu TZ je predvidio nešto manji broj noćenja nego lani.

– Informacije o prvom bukingu naših hotelijera govore u prilog još jednoj dobroj turističkoj sezoni iako smo mi planirali noćenja nešto manja nego 2015. godine. Fokus marketinških aktivnosti usmjerili smo prema glavnim emitivnim tržištima kao što su Njemačka, Austrija, Italija i Slovenija vodeći računa o tržištima koja su u 2015. godini ostvarila značajniji turistički promet poput Velike Britanije, Nizozemske, Češke, Mađarske i Poljske, najavljuje čelni čovjek tamošnjeg TZ-a.

Također, redizajnira se web portal TZ-a koji uključuje platformu za clusterski web portal. Naime, lani se Poreč udružio s okolnim mjestima u klaster TZ-a Poreštine. Stoga ove godine klasterski zajedno s Funtanom, Vrsarorn, Tar-Vabrigom te manjim općinama na Poreštini planira nastupati na dva turistička sajma u Vicenzi i Ntirnbergu. Također, čitav će klaster sufinancirati mega manifestacije od zajedničkog interesa – Swatch Beach Volleyball Major, ESDU, Super Surfer Challange te biciklističku utrku Istarsko proljeće.

Uređenje javne plaže Materada jug

Predviđaju se i daljnja ulaganja u smještaj te turističku infrastrukturu.
– Nastavljamo sa projektom uređenja plaža prema modelu 1:1 udružujući sredstva sa lokalnom samoupravom. Ove godine posvetit ćemo se uređenju javne plaže Materada jug. U ovoj smo godini također predvidjeli izradu projektne dokumentacije te realizaciju pješačko biciklističke staze koja će povezati Tar – Vabrigu, Poreč, Funtanu te Vrsar, i to u cijeloj dužini staze uz more. Stazu ćemo označiti prema važećim oznakama te je ucrtati u biciklističke karte. Osim toga, na nekoliko punktova uz stazu postavit ćemo informativne tabele o dužini staze, visinskim razlikama te sličnim korisnim informacijama. Stazu ćemo u 2016. godini otvoriti rekreativnom biciklijadom, a projekt uz TZG Poreč podržavaju TZ Tar – Vabriga te TZ Funtana, zaključio je Velenik.

Hotelske investicije

Dvije velike turističke tvrtke Valamar Riviera i Plava laguna također nastavljaju sa svojim investicijskim ciklusom. Plava laguna iz Poreča, najavila je ulaganja od oko 70 milijuna kuna, i to za uređenje interijera zajedničkih prostora u hotelu Plavi i hotelu Zorna, uređenje 260 kupaonica smještajnih jedinica i kuglane u hotelu Delfin, nastavak ulaganja u kvalitetu ponude u autokampovima izgradnjom novih bazenskih sadržaja, uređenjem novih parcela za kampiranje i slično. Nastavljaju ulagati i u plaže, zelene površine te opremu. Investicije će biti okončane do proljeća kada se planira otvaranje glavnine njihovih objekata.
Valamar Riviera u 2016. najavljuje 260 milijuna kuna investicija u čitavoj državi, a u Poreču će se posvetiti razvoju objekta u Boriku.

Barbara Ban, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email