NEWS
Valfresco Uskrs S

Novu osnovnu školu Poreč će graditi vlastitim sredstvima

2015-11-28_23h51_23
30.11.2015. 07:00; ; Početna / Politika / Novu osnovnu školu Poreč će graditi vlastitim sredstvima
Definitivno napuštamo plan javno – privatnog partnerstva i slijedom toga će Grad Poreč sam krenuti u tu investiciju. Mi smo kreditno sposobni i zato ćemo izgradnju škole unijeti u proračun za 2016. godine, kratko je obrazložio novu strategiju gradonačelnik Edi Štifanić
Na sjednici porečkog gradskog vijeća gradonačelnik održanoj u četvrtak Edi Štifanić je obavijestio nazočne vijećnike a time i porečku javnost da je natječaj za izgradnju nove osnovne škole u predjelu Finida zaključen, a da se nitko nije prijavio. Time je plan izgradnje nove zgrade po receptu javno – privatnog partnerstva koji je predložen i od vijeća usvojen krajem prošle godine, definitivno skinut s dnevnog reda i to nakon opetovanih pokušaja pridobivanja naklonosti privatnih izvođača i kapitala.
Ova je kratka gradonačelnikova obavijest uslijedila nakon vijećničkog pitanja vijećnika Vladimira Sladonje (Istarski demokrati) koji je potom pitao što dalje, odnosno kakav plan ima Grad da bi se napokon riješio problem prenapučenosti sadašnje porečke osnovne škole.
Škola puna kao šipak
– Definitivno napuštamo plan javno – privatnog partnerstva i slijedom toga će Grad Poreč sam krenuti u tu investiciju. Mi smo kreditno sposobni i zato ćemo izgradnju škole unijeti u proračun za 2016. godine, kratko je obrazložio novu strategiju gradonačelnik Edi Štifanić.
Izgradnja nove zgrade osnovne škole na Finidi provlači se kroz noviju povijest Poreča već nekoliko godina. Situacija u sadašnjoj školskoj ustanovi vrlo je teška, radi se u dvije smjene, škola se otvara u šest ujutro i zatvara nakon 22 sata. Postojeća škola je izgrađena 1978. godine, sredstvima iz samodoprinosa građana. Pod krovom s oko 4.300 kvadratnih metara obitava 878 učenika od prvog do osmog razreda. Svi su svjesni i suglasni da je izgradnja nove škole porečki prioritet. U prosincu prošle godine tokom susreta s novinarima predsjednica gradske podružnice IDS-a Sanja Oplanić je izjavila da: “…naš najvažniji projekt je izgradnja nove škole na Finidi i proširenje postojeće područne škole u Žbandaju”. Na sjednici gradskog vijeća koja je održana istog dana gradonačelnik Štifanić je na vijećničko pitanje odgovorio da bi “ugovor s investitorom koji će ih graditi (školu u Finidi i proširenje područne škole u Žbandaju) trebao biti potpisan sredinom ožujka 2015.” U četvrtak je uslijedio obrat.
Inače, Poreč je bio najbliži izgradnji nove škole u razdoblju između 2006. i 2007. godine kada je Grad odlučio izgraditi velebnu sportsku dvoranu Žatika za potrebe grada i naročito za svjetsko rukometno prvenstvo održano u Hrvatskoj početkom 2008. godine.

Tada je grad potpisao s Vladom sporazum o partnerstvu kojim je Sanaderova Vlada Poreču darovala oko 20 hektara državnog zemljišta na predjelu Facinka. Prodajom zemljišta namjeravalo se podmiriti sve vrijedne investicije.
Obaveza iz 2007.
Od tada pa do danas Grad je uspio prodati jednu četvrtinu zemlje i zaradio je 97 milijuna kuna koji su potrošeni za izgradnju sportske dvorane.
Na sjednici gradskog vijeća iz studenog 2007. godine ponuđen je vijećnicima proračun za 2008. godinu težak 440.697.000 kuna s količinom planiranih investicija u vrijednosti od 307 milijuna kuna.
Objasnilo se vijećnicima da se radilo o proračunu “izrazito razvojno orijentiran”. U toj razvojnoj orijentaciji odlučeno je, tada u studenom 2007. godine, gradnja dva kapitalna objekta, Osnovne škole Finida sa sportskom dvoranom i područne Osnovne škole Žbandaj.
U biti u samom sporazumu s Vladom porečka se politička garnitura pismeno obvezala izgraditi, uz dvoranu Žatika i osnovnu školu.
Bilo je još stavki u tom sporazumu ali sad se valja zadržati na školu koja bi stvarno značila veliki pomak u porečkom javnom standardu. Dvora na Žatiki je izgrađena, svjetsko prvenstvo je održano no, škole i dalje nema, nešto više znat će se iduće godine.
Elio VELAN, Glas Istre
Print Friendly, PDF & Email