NEWS
VALFRESCO 4 S
Parenzana 2024-s

U Funtani se dovršava novi vrtić, a lani izgrađeno 13 POS stanova

grgeta-funtana
29.01.2015. 09:12; ; Početna / Novosti / Okolne općine / U Funtani se dovršava novi vrtić, a lani izgrađeno 13 POS stanova

Novi vrtić otvara se 2. veljače, a primit će 60 djece jasličkog i vrtićkog uzrasta – Planiraju urediti staru školu i u nju useliti općinsku upravu i poduzeće – U ovogodišnjem je planu uredenje plaže izmedu Uvale Perila i kampa Bijela Uvala

Prošla nam je godina bila jedna od uspješnijih otkad smo osnovani kao općina. Dovršili smo značajan program izgradnje POS stanova, sagrađene su tri zgrade s ukupno 13 stanova koje smo sve već uspjeli prodati što nam je doista drago, kaže funtanjanski načelnik Mladen Grgeta dodajući da je jedan stan kupila općina za potrebe socijalnog programa.

Stanogradnja je započela u rujnu 2013. godine, a dovršena je u roku od godine dana Općina je stambenim zgradama osigurala električni, vodovodni, kanalizacijski i telefonski priključak, uredila pristupni put koji će se ove godine asfaltirati te dovesti javna rasvjeta. S dovršetkom projekta poticane stanogradnje, u koju su smješteni dosadašnji stanari zgrade stare škole otvorila se mogućnost rekonstruiranja i tog objekta u općinskom vlasništvu, što će se odvijati tijekom ove godine.

Obnova stare škole

U staru bi se školu koja se nalazi na glavnoj cesti smjestila, trenutno na dvije-tri lokacije raštrkana općinska uprava zajedno s općinskom komunalnom tvrtkom. Također bi se u njoj osposobila dvorana za društvene i kulturne potrebe mještana i lokalnih udruga.

Druga lanjska veća investicija bila je izgradnja dječjeg vrtića po novim pedagoškim standardima započeta u siječnju 2013. godine u Ribarskoj ulici, preko puta tržnice, na mjestu dosadašnjeg dječjeg igrališta. Izgradnja je financirana samostalno: kreditom vrijednim pet milijuna kuna (uz kamatu od četiri posto te rok otplate od deset godina) koji je općina podigla kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Dodatnih 3,5 milijuna kuna općina je osigurala izravno iz vlastitih prihoda. Otvorenje je zakazano već za 2. veljače, a s radom bi ova predškolska ustanova trebala krenuti odmah potom. Ustanova ima kapacitet za primanje 60 djece smještene u dvije mješovite i jednu jasličku skupina. Dosad su mališani iz Funtane, nakon što je 2000. godine zatvoren neuvjetan područni odjel smješten u zgradi stare škole, pohađali Dječji vrtić “Tići” u Vrsaru. Zbog ušteda na troškovima uprave i popratnih službi funtanjanski vrtić će kao područni vrtić ostati dio matičnog vrsarskog vrtića.

Ceste i plaža

Lani je Općina Funtana značajno, gotovo tri milijuna kuna, ulagala u obnovu i izgradnju nerazvrstanih cesta i parkirališta u samom naselju, s čime planiraju nastaviti i ove godine premda postoje poteškoće imovinsko-pravnog karaktera. Također su financirali projektiranje obnove i rekonstrukcije vrlo prometne državne ceste (D75) koja prolazi kroz općinu, što bi trebao biti nastavak aktualnih cestarskih radova Hrvatskih cesta na području Poreča. Taj bi zahvat uključivao gradnju usporedne pješačko-biciklističke staze, kružnog toka na samom ulazu u Funtanu sa skretanjima za autokamp Punticu i buduću poslovnu zonu, a u zemlju bi se također postavio plinovod. Kompletna obnovljena dionica bi završavala na području općine Vrsar kod skretanja za Konzum (poslovna zona Vrsar).

Prije nekoliko godina uređena je šetnica uz more između Zelene lagune i Funtane, a u ovogodišnjem je općinskom planu uređenje tamošnje neuređene plaže smještene između Uvale Perila i kampa Bijela Uvala. Izradu dokumentacije idejnog rješenja lani je platilo Ministarstvo turizma, dok je ekološka studija zahvata na razmatranju u ministarstvu nakon čega bi se prišlo izradi izvedbenih i glavnog projekta za prvu i drugu fazu radova. U općini se nadaju da će veći dio radova vrijednih više od milijun kuna financirati Ministarstvo turizma.

Rekonstrukcija izvora

Ovih dana kreće također rekonstrukcija izvora Perila i Šterna po kojima je Funtana dobila ime, na području budućeg etno parka Šterna-Perila smještenog na sjevernom ulazu u Funtanu. U park bi se smjestila ljetna pozornica s manjim gledalištem, dok bi se u idućoj fazi sagradila velebna fontana kao simbol mjesta i turistička atrakcija. Prva, ovogodišnja faza radova koštat će oko 650 tisuća kuna.

Unatoč poreznoj reformi koja je smanjila prihode dobrostojeća Općina Funtana nije uvela prirez niti je povećavala jednu od najnižih komunalnih naknada u Istri (0,21 kuna po četvornom metru) preuzete pri osnivanju općine 2006. godine od Općine Vrsar. Općinski načelnik ne usudi se prognozirati koliko će iznositi pad poreznih prihoda u ovoj godini budući da ih je lani iznenadio veći godišnji prihod od planiranog. Konačan obračun općinskog proračuna lani je iznosio 21,31 milijun kuna što, znači da je realan općinski budžet po glavi stanovnika, budući da mlada općina prema posljednjem popisu stanovništva broji 907 žitelja, iznosio visokih 23.500 kuna na godišnjoj razini.

Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email