NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Ugašena dva požara u srednjoj Istri

18.08.2013. 19:51; ; Početna / Crna kronika / Ugašena dva požara u srednjoj Istri

Požar koji je između sela Srbinjak, Mohori i Mofardini buknuo oko 14.20 sati stavljen je pod nadzor oko 17.30 a sat vremena kasnije je i lokaliziran. Vatru koja je zahvatila između 10 i 15 hektara guste bjelogorične šume i raslinja gasilo je 40 vatrogasaca javnih vatrogasnih postrojbi Pazin i Poreč i dobrovoljnih vatrogasnih društava Višnjan, Kaštelir i Vrsar s 15 vozila.

Maestral koji je puhao do 16 sati otežavao je gašenje ali oko 16.30 vatrogascima je stigla pomoć iz zraka, jedan air traktor i jedan kanader. Ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi ljudi niti njihova imovina.

Kanader je opozvan u 17.30 sati, a air traktor nastavio je s preletima požarišta poslije lokalizacije, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac koji je koordinirao akciju gašenja iz sela Srbinjak. Slijedi dogašivanje vatre a tijekom noći i u ponedjeljak cjeli dan vatrogasci će ostati čuvati garište da se požar ne bi ponovno aktivirao.

Od dolaska vatrogasaca na požarište iz općine Tinjan je u Srbinjak stigla okrijepa za gasitelje, a piće su donijeli i stanovnici okolnih sela. Mještani koje smo zatekli u Srbinjaku komentirali su da su lani izgorile dvije boške ali se do danas ne zna tko je potpalio te požare.

Neposredno nakon gašenja požara kod sela Srbinjak buknu je novi kod Svetog Petra u Šumi pa je air traktor odmah usmjeren na to požarište. Vatra je zahvatila vrlo gustu i neprohodnu makiju i ugašena je oko 19.30 sati, saznajemo od Kozlevca.

(T. KOCIJANČIĆ, M. KOŠTA, snimila J. PREKALJ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email