NEWS

57. Koncerti u Eufrazijani tradicionalno dovode domaće i svjetske zvijezde klasične glazbe

S prošlogodišnjeg izdanja Koncerata u Eufrazijani
02.07.2018. 13:26; Učitavanja: 238; Početna / Kultura / 57. Koncerti u Eufrazijani tradicionalno dovode domaće i svjetske zvijezde klasične glazbe

Koncerte otvara Leon Košavić, a slijedi Monika Leskovar

Očaravajući prostor Eufrazijeve bazilike još će jednom obogatiti ljeto najljepšim koncertima klasične glazbe svakog petka od 21 sat. Po 57. put Eufrazijana će biti izvedbeni prostor renomiranih domaćih i svjetskih glazbenika, a na programu nas očekuje čak 12 koncerata. Savršen spoj umjetnosti mozaika i bezvremenske glazbe uvodi u neku drugu, nestvarnu dimenziju, a vrata u tu dimenziju nalaze se tik pored naših kućnih.

Koncert otvorenja 6. srpnja izvest će jedan od najperspektivnijih i trenutno najtraženijih hrvatskih baritona, Leon Košavić, i mezzosopranistica Iva Krušić uz glasovirsku pratnju Lane Bradić. Uz ovaj ćemo se osvježavajući trio upustiti u snažne, ali profinjene glazbene interpretacije najdojmljivijih klasičnih djela. Već sljedeći petak, 13. srpnja, imat ćemo priliku posvjedočiti zanosnoj izvedbi snažnog ženskog dua. Strastvena i energetična violončelistička zvijezda Monika Leskovar će s pijanisticom Terezijom Cukrov, koja joj uspješno parira u snazi, ispuniti prostor zadivljujućim melodijama. Ove facinantne djevojke na porečko tlo donose svoje izvanredno obrazovanje i iskustvo u nastupima diljem svijeta.

Do sljedećeg koncerta neće trebati pričekati cijeli tjedan, jer već u utorak, 17. srpnja, gostuje mladi Jure Cerkovnik, slovenski klasičan gitarist koji je već na početku karijere nanizao brojne uspjehe – što kao vrhunski izvođač na mnogim koncertima i natjecanjima, što kao predavač. Cerkovnik će  pokazati kako je sposoban kreirati vrlo duboku, narativnu, te mnoštvom emocija prožetu interpretaciju ozbiljne glazbe.

Ponovno u petak, 20. srpnja, ansambl sastavljen od dviju violina, viole i violonočela, svjetski priznat i cijenjen Henschel Quartet, povest će nas na glazbeno putovanje kroz najrazličitija raspoloženja te oživjeti čitavu lepezu glazbenih iskustava, od slatke nježnosti do iznenadnih erupcija. Petak nakon toga, 27. srpnja, donosi nam žensko-muški duo, talentiranu pijanisticu rodom s istarske grude, Tamaru Jurkić Sviben, i Australijanca Paula Goodchilda, koji će nam u dobroj kombinaciji dati svoju najbolju izvedbu.

Uspješna dugogodišnja suradnja s Austrijskim kulturnim forumom nam 3. kolovoza dovodi multinacionalni gudački kvartet, Pacific Quartet Vienna. Sastavljen od triju violina i violončela, svojim toplim zvukom i brojnim osvojenim nagradama kvartet prikazuje najbolje rezultate razmjene znanja i vještina interkulturalnog programa između Europe i Azije.

Petak nakon toga, 10. kolovoza, neobičan i nov zvučni kolaž daje nam naizgled nespojiva i netipična, no harmonična kombinacija instrumenata i glasa, Harlequin Art Collective, dok će poseban užitak 17. kolovoza pružiti Trio Evocación. Njega čine mladi gitaristi koji su svoje mjesto u Eufrazijani zaslužili osvojivši nagradu na ovogodišnjem Poreč Festu, međunarodnom gitarističkom i violinističkom natjecanju. Trio se posebno ističe suradnjom sa Španjolskom ambasadom u kojoj promiče upravo španjolski gitaristički repertoar.

Karizmatična avanturistica Elisa Tomellini po drugi će put počastiti Poreč svojim vrhunskim pijanističkim izvedbama 24. kolovoza. Virtuoznost Lisztovih skladbi za koncertanticu “najvišeg koncerta na svijetu”, koji je izvela na 4460 m nadmorske visine, predstavlja samo još jedan izazov koji će srdačno i s osmijehom savladati. Elisa će po prvi puta u Hrvatskoj izvesti potpune Lisztove etide u njihovoj prvoj, nepojednostavljenoj verziji te će biti prva i jedina žena u 180 godina od kada su etide skladane koja integralno izvodi navedeni repertoar na koncertu.

Već sljedeći utorak, 28. kolovoza, nastup polaznika porečke Ljetne škole gitare pod vodstvom profesora gitare i predavača Xhevdeta Sahatxhije prikazat će nam svu ljepotu ujedinjenja različitih uzrasta i narodnosti u glazbi. 31. kolovoza nastup Trija Marsupilami, izvrsnih i priznatih glazbenika, povest će nas na zanimljivo glazbeno putovanje u čarobnom spoju sanjive harfe, zaigrane flaute i melankolične viole.

Ovogodišnja sezona Koncerata u Eufrazijani zatvara se koncertom prvog petka u rujnu. Na njemu će nam vrhunsko iskustvo donijeti Zagrebački Palette Ansambl koji u nesvakidašnjem sastavu predstavlja nov i originalan glazbeni izričaj te uz izuzetno bogato iskustvo izvođača u izvođenju komorne glazbe svojim nastupima donosi veliko osvježenje na glazbenim podijima.

Svi su koncerti dostupni uz kupnju ulaznice po pristupačnoj cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 20 sati. Koncerti se odvijaju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali. Koncerte u Eufrazijani ove godine krasi i novi vizualni identitet za koji je zaslužan Studio Sonda. Pozivaju se svi zainteresirani slušatelji i uživatelji vrhunske glazbe i umjetnosti da plove na zvučnim valovima kojima će kroz cijelo ljeto odzvanjati zlatna Eufrazijana.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S