NEWS

25. međunarodna konferencija EURHODIP-a „Resposnible Education for Responsible Tourism“ u organizaciji Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli svečano otvorena 3. studenog u Poreču

20181103_132303
06.11.2018. 18:46; Učitavanja: 82; Početna / Gospodarstvo / 25. međunarodna konferencija EURHODIP-a „Resposnible Education for Responsible Tourism“ u organizaciji Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli svečano otvorena 3. studenog u Poreču

Svečanosti otvaranja ove konferencije na kojoj će se raspravljati o gorućoj temi današnjice – ulaganju u ljudski kapital u turizmu i osnaživanje kompetencija mladih u turizmu nazočili su, između ostalih, predsjednik udruge EURHODIP, gdin. Luis Lesama Baranano, zamjenica župana Istarske županije, gđa. Giuseppina Rajko, prorektorica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Nevenka Tatković, zamjenica gradonačelnika Grada Poreča, gđa. Nadia Štifanić Dobrilović, dekanica izv. prof. dr. sc. Tea Golja i prodekanica, doc. dr. sc. Eliana Moscarda Mirković.

Zamjenica župana Istarske županije, gđa. Giuseppina Rajko pozdravila je Skup i naglasila koliko je važno o održivom razvoju turizma promišljati iz perspektive interdisciplinarnog obrazovanja, te svima zaželila konstruktivnu raspravu i uspješan rad. Prorektorica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Nevenka Tatković posebno je naglasila značaj ove međunarodne konferencije za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i predstavila sudionicima ovu visokoobrazovnu ustanovu na području Istarske županije. Zamjenica gradonačelnika Grada Poreča, gđa. Nadia Štifanić Dobrilović istaknula je značaj ove konferencije i posebno se osvrnula na uspjeh Poreča kao turističke destinacije i spomenula kako su tome dokaz i brojne turističke nagrade koje su ove godine na Danima hrvatskog turizma pripale baš Gradu Poreču. To su priznanja dugogodišnjeg rada i ulaganja u turizam.

Dekanica Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, izv. prof. dr. sc. Tea Golja argumentirala je dva razloga zbog kojih je dobro da je ova konferencija organizirana u Hrvatskoj, u Istri i na Sveučilištu Jurja Dobrila u Puli. Prvi je bogata kulturna i prirodna baština naše domovine kojom valja pažljivo upravljati i vrednovati je na održivi način prihvaćajući značaj važnosti lokalne zajednice u oblikovanju turističkog doživljaja, a time i obrazovanja koje će fokus postaviti na lokalnu kulturu, odgovorno upravljanje resursima i zaštitu ljudskih prava. Drugi argument je otvorenost Sveučilišta u Puli koja predstavlja temelj doprinosa slobodnoj cirkulaciji znanja i znanosti.

Plenarna predavanja na ovogodišnjoj konferenciji održale su dr. sc. Irena Ateljević s Instituta za turizam iz Zagreba i doc. dr. sc. Marinela Dropulić Ružić, vanjska suradnica Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.

Dr. sc. Irena Ateljević privukla je pažnju sudionicima održavši predavanje o transformacijskoj snazi turizma i značaju odgovornog obrazovanja u poticanju procesa transformacije misli, ideja i stavova interesnih dionika koji zajednički sudjeluju u kreiranju održivog turističkog doživljaja. 

Doc. dr. sc. Marinela Dropulić Ružić predstavila je rezultate istraživanja projekta „Mladi djelatnici u turizmu“ provedenog na nacionalnom uzorku mladih do 35 godina (učenici, studenti, mladi zaposleni u turizmu). Rezultati su pokazali da u obrazovnom sustavu postoji još puno prostora za promjene pa je za odgovorno obrazovanje ključno fokus postaviti na pojedinca i njegov razvoj, a jedna od metoda koje u tome mogu pomoći je Whole Brain koju je predstavila sudionicima. Riječ je o konceptu individualnog i timskog profiliranja usmjerenom na razumijevanje naših polutki mozga. Njime se ne testira inteligenciju ili osobnost, već umna preferencija.

Primjer dobre prakse i suradnje privatnog, javnog, civilnog sektora i obrazovanja prikazala je Manuela Hrvatin, osnivačica udruge Inspirit i idejna pokretačica doživljajnog projekta u kulturi i turizmu – Inspirit – kojemu je cilj revitalizacija kulturne i povijesne baštine na održivi način.

Ovom je prigodom Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije postao članicom prestižne udruge fakulteta i visokih poslovnih škola koje nude i razvijaju interdisciplinarne studijske programe iz područja turizma i ugostiteljstva  – EURHODIP. Udruga je utemeljena još davne 1988. godine u Bruxellesu, a danas broji 140 članica iz 35 različitih zemalja svijeta. Glavni cilj udruge je pružanje potpore i davanje smjernica za razvoj i unapređenje obrazovanja u područja turizma sagledavajući turizam s interdisciplinarne perspektive. Nadalje, razmjena znanja i iskustva, umrežavanje, potpora mobilnosti nastavnika i studenata, promoviranje važnosti internacionalizacije u turizmu, te vrijednosti i značaja europske kulture, baštinjenje jednakosti, pluralizma i tolerancije na međunarodnoj razini, inovacije u obrazovnom sustavu temelji su na kojima se ova udruga razvija.  

Paralelno s konferencijom, održava se i studentsko natjecanje na kojemu sudjeluje 20 studenata iz različitih zemalja Europe, ali i izvan njezinih granica. Studenti su nakon prvog dijela konferencije otišli u stručni obilazak Grada Poreča i pridružili se stručnom vođenju Eufrazijevom bazilikom. Ovaj je dio aktivnosti konferencije organiziran uz posebnu potporu Grada Poreča i Zavičajnog muzeja Poreštine.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX 170819-240819 – S
DELFIN 2019 S2