NEWS
Valfresco Uskrs S

2000 mladih sportaša iz cijele Hrvatske stiže u Poreč – završnica Državnog prvenstva školskih športskih društava

14352299_1076732065709758_3165159653352360183_o
17.04.2018. 09:37; ; Početna / Sport i rekreacija / 2000 mladih sportaša iz cijele Hrvatske stiže u Poreč – završnica Državnog prvenstva školskih športskih društava

Sve je spremno za početak najvećeg sportskog školskog natjecanja koje će se od 18. travnja do 27. travnja 2018. godine održati u gradu sporta i velikom istarskom turističkom središtu Poreču. Više od 2000 mladih sportaša okupit će se na Završnici državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske koje se održava u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za šport.

Atraktivne ceremonije otvorenja, svakodnevna natjecanja, suze i smijeh, pobjede i porazi obilježit će veliko slavlje školskog sporta u Poreču koje ovi mladi sportaši pamte cijeli život. Sklapaju se i nova prijateljstva, a posebno su im draga i druženja između svakodnevnih izazovnih i stresnih natjecanja koja su podijeljena u četiri osnovne kategorije. Prvi će sreću okušati natjecatelji osnovnih i srednjih škola u krosu, njih 600, koji će se boriti za titulu novih državnih prvaka. Samo dan kasnije u Poreč stiže više od 600 učenika s intelektualnim teškoćama koji će 20. i 21. travnja pokazati svoje sportske vještine i borbeni duh u nekoliko sportova. Natjecanje za učenike osnovnih škola traje od 22. do 24. travnja, dok je sam kraj rezerviran za srednjoškolce koji će se natjecati od 25. do 27. travnja. Sportsko druženje u Poreču ni ove godine neće proći bez brojnih volontera ali ni mladih školskih novinara i fotografa koje HŠSS odgaja i obrazuje kroz uspješni program IPL. Očekuje nas i atraktivni Virtualni plesni show, a u suradnji s Hrvatskom antidoping agencijom organizirane su razne aktivnosti u svrhu edukacije i prevencije te svih posljedica zbog korištenja nedopuštenih sredstava i supstanci.

U Hrvatskoj se u nadležnosti HŠSS-a organizira Državno prvenstvo školskih sportskih društava i jedini je to službeni sustav natjecanja na nacionalnoj razini. Državno prvenstvo sastoji se od nekoliko razina natjecanja – općinska, gradska i županijska koja okupe više od 90 000 učenika, potom 214 poluzavršnih natjecanja s više od 7000 natjecatelja. Na kraju ove sportske piramide nalaze se čak 36 završnih Državnih prvenstava na koja se plasira oko 2000 najboljih mladih sportaša. Državno prvenstvo se održava u 12 sportova u konkurenciji osnovnih škola, a to su futsal, rukomet, košarka, odbojka, atletika, stolni tenis, badminton, šah, kroz, gimnastika, plivanje i judo. Srednjoškolci se bore u nešto manje kategorija, u futsalu, rukometu, košarci, odbojci, atletici, stolnom tenisu, badmintonu i krosu. Osim u atletici, gimnastici, plivanju i judu, u svim ostalim sportovima Završnica Državnog prvenstva održava se na jednom mjestu u isto vrijeme, a to je i ove godine Poreč koji će iznjedriti nove najbolje školske sportske timove.

Upoznajte školski sport!
Zavolite školski sport! 

###

Hrvatski školski sportski savez je nacionalni školski sportski savez u koji se udružuju županijski školski sportski savezi i školski sportski savez Grada Zagreba, a radi usklađivanja aktivnosti svojih članica i organiziranja natjecanja školskih sportskih društava. Dana 22. prosinca 2006. godine u prostorijama Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta održana je Osnivačka skupština Hrvatskog školskog sportskog saveza, na kojoj je po prvi puta u Republici Hrvatskoj osnovano krovno tijelo školskog sporta. Osnivanjem Hrvatskog školskog sportskog saveza sustavno se vodi  skrb o školskom sportu, a glavni cilj je pružiti šansu svoj djeci za bavljenje sportom u školama te uključiti što više djece u sportske aktivnosti. Osim toga, najvećim sportskim talentima se omogućuje  da ostvare sve svoje sportske potencijale. Osnovne zadaće i djelatnosti HŠŠS-a su promicanje školskog sporta u Republici Hrvatskoj, utvrđivanje načela i osnovnih uvjeta sustava školskih sportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj u suradnji s ministarstvom nadležnim za pitanje sporta, skrb o promicanju školskih sportskih dostignuća djece i njihovom sudjelovanju na svjetskim i europskim prvenstvima te drugim velikim međunarodnim školskim sportskim priredbama, usklađivanje aktivnosti školskih sportskih saveza u županijama i Gradu Zagrebu na ostvarivanju ukupnog programa sporta djece i mladih, a djeluje i na promicanju stručnog rada u školskom sportu.

XOXO

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email