NEWS

2 knjige dizajnirane u Hrvatskoj Američki institut za grafičku umjetnost odabrao među 50 najboljih knjiga svijeta

20294048_1453868874692267_8990078235575306290_n
24.07.2017. 18:55; Učitavanja: 546; Početna / Kultura / 2 knjige dizajnirane u Hrvatskoj Američki institut za grafičku umjetnost odabrao među 50 najboljih knjiga svijeta

Monografija o vatrogascima i katalog atenske izložbe Metaphoria II kao dobitnici 50 books | 50 covers natječaja, dizajnirani od strane Studia Sonda iz Vižinade, ulaze u kolekciju rijetkih knjiga u  Butler Library na sveučilišyu Columbia University i u Robert Haas Arts Library na sveučilištu Yale University.

SRPANJ 2017. – AIGA, (The American Institute of Graphic Arts), najstarije i najbrojnije profesionalno udruženje za dizajn sa preko 70 ogranaka i 25.000 članova sa sjedištem u New Yorku te Design Observer, internet stranica posvećena promociji i kritičkim osvrtima na dizajn, socijalne inovacije, urbanizam i popularnu kulturu, objavili su rezultate za natječaja 50 Books | 50 Covers za 2016. godinu. Natječaj odabire po 50 najboljih svjetskih izdanja u svakoj od dvije navedene kategorije (dizajn knjige i naslovnice), a među njime se nalaze čak 2 rada Studia Sonda iz Vižinade.

Riječ je o monografiji “Na vatrenoj liniji” koja donosi kronološki presjek povijesti dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva na porečkom području od 19. stoljeća do danas, a ovitak koje čine otisci  ruku svih djelatnika i djelatnica koji su u trenutku stvaranja knjige bili zaposleni u Javnoj vatrogasnoj postrojbi – Centru za zaštitu od požara Poreč. Autorica izdanja je Elena Poropat Pustijanac, kustosica Zavičajnog muzeja Poreštine. Urednica je dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, a idejni je začetnik projekta nedavno umirovljeni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe – Centra za zaštitu od požara Poreč Adrijano Jugovac.

Druga nagrađena knjiga je Metaphoria II, katalog zamišljen kao virtualni obilazak atenske izložbe Metaphoria II, naručitelja francuskog umjetničkog laboratorija Grupe Bel: Lab’Bel. Autori i kuratori izložbe su Silvia Guerra i Michael Staab, a produkciju potpisuje Lab’Bel Artistic laboratory of the Bel Group, odnosno direktor Laurent Fiévet i umjetnička direktorica Silvia Guerra.

Izdavači i dizajneri iz 23 zemlje prijavili su oko 700 radova, a dobitnike  koji pokazuju izvrnost u dizajnu knjiga i naslovnica odabrao je žiri u sastavu: Gail Anderson, (newyorška dizajnerica, autorica i edukatorica, osnivačica tvrtke Anderson Newton Design te nekada senior art director u magazinu Rolling Stone), Michael Carabetta (višestruko nagrađivani kreativni direktor u izdavačkoj kući Chronicle Books iz San Francisca) i Jessica Helfand, (urednica u Design Observeru u te nagrađivana autorica i dizajnerica, nedavno ovjenčana prijemom u Art Director’s Hall of Fame) .

AIGA “American Institute of Graphic Arts” osnovana je 1914 godine, a priznanje 50 Books | 50 Covers dodjeljuje se od  1923 godine.

Zahvaljujući ovoj nagradi, po primjerak knjige o porečkim vatrogascima i Metaphoria II ulaze ulaze u kolekciju rijetkih knjiga u  Butler Library na sveučilištu Columbia University i u Robert Haas Arts Library na sveučilištu Yale University.

Također će od strane AIGE porečki vatrogasci i Metaphoria II biti promovirani kroz njihovu kampanju “Bookends” koja sabire inspirativna djela dizajnera jos od 1924, godine, zatim postaju trajni dio povijesnog pregleda najzanačajnijeg grafičkog dizajna AIGA Design Archives, a biti će i objavljene u  Design Observeru.

SONDA PR

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights