16. KAŠTELIRSKA GRAMPERIJADA NADMAŠILA OČEKIVANJA

20180804_210440
05.08.2018. 22:27; Učitavanja: 774; Početna / Lifestyle / Zabava / 16. KAŠTELIRSKA GRAMPERIJADA NADMAŠILA OČEKIVANJA

Tradicionalna i jedinstvena fešta u Istri pod nazivom Gramperijada, odnosno Fešta od krumpiri ove je godine nadmašila očekivanja organizatora, općine Kaštelir i Turističke zajednice. Glavni kaštelirski trg, ispunjen do zadnjeg mjesta, postao je premali za sve goste i posjetitelje koji su došli kušati mnogobrojna jela napravljena od krumpira. U zelenim pregačama na kojem se isticao novi logo ove dugogodišnje manifestacije, svoje kulinarsko umijeće u pečenju krumpira na starim špakerima na drva pokazali su neumorni dečki iz dobrovoljnog vatrogasnog društva „Grom“, te i mnogobrojni inozemni gosti koji su kaštelirske krumpire pripremili na njihov tipičan način. Širok spektar međunarodnih jela od krumpira posebno su predstavljena te su dosjetljivi kuhari nagrađeni autohtonim kaštelirskim proizvodima. Mogli su se kušati krumpiri sa tartufima, sa limetom, sa čili paprikom, juha od krumpira, namaz od krumpira i ajvara, savijača i pita napravljene od te jednostavne ali svestrane namirnice.

Poseban interes publike pobudila je predstavljena izložba najčudnijih i najvećih grampera, koja je ove godine bila iznimno bogata i raznovrsna. Ovogodišnji sadržaj i ponudu Gramperijade obogatili su i lokalni proizvođači vrhunskih vina Legovina, Cossetto, Radoš, Kocijančić te maslinovog ulja Oliveri.

Glazbeni dio večeri započeo je sa mladim pjevačicama Zajednice Talijana Labinci te zbora Nigrignanum. Dobitnik Porina za najbolji etno album Franko Krajcar i grupa Indivia upotpunila je atmosferu i dala poseban, ambijentalni štih samom događaju.

S iznimnom posjećenosti ovogodišnje 16. Gramperijade posebno su zadovoljni organizatori. Istaknuvši kako se pokazalo da je i šesnaestu godinu za redom koncept manifestacije i dalje interesantan i atraktivan, vanjska suradnica turističke zajednice dr.sc. Romina Sinosich, posebno je naglasila aktivnu involviranost inozemnih gostiju u događaj, što itekako podiže vrijednost i smisao takve manifestacije te se time pridonosi stvaranju zajedničke sinergije te osjećaja pripadnosti mjestu.

R.S.

Print Friendly, PDF & Email
max 2