NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Najava događanja iz POUPa za ovaj tjedan

poup-logo-v
15.10.2018. 14:14; ; Početna / Obavijesti / Najava događanja iz POUPa za ovaj tjedan

Kino

četvrtak, 18. 10., petak, 19. 10. i subota, 20. 10. u 18.00

Christopher Robin
izvorno ime: Christopher Robin
redatelj: Marc Forster
žanr: avantura
uloge: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Bronte Carmichael, Mark Gatiss
trajanje: 104 minute

sadržaj filma: U toploj Disneyjevoj priči Christopher Robin, mladi dječak koji se upustio u brojne avanture u pratnji odlučnih i simpatičnih plišanih životinja poput Winnieja Pooha, odrastao je i pogubio se na životnom putu. Njegovi voljeni prijatelji iz djetinjstva zakoračit će u ljudski svijet i pomoći Christopheru da ponovno probudi zaigranog dječaka u sebi.

četvrtak, 18. 10., petak, 19. 10. i subota, 20. 10. u 20.00

Teška vremena u motelu El Royale
izvorno ime: Bad Times at the El Royale
redatelj: Drew Goddard
žanr: misterij, triler
uloge: Chris Hemsworth, Jon Hamm, Dakota Johnson
trajanje: 140 minuta

sadržaj filma: Sedmero stranaca, svaki s tajnom koju želi zakopati, nađe se u oronulom motelu mračne prošlosti El Royale. Mladi vratar dočekuje tu grupu neobičnih gostiju – nesretnog svećenika, pjevačicu, upečatljivu kriminalku i njezinu stariju sestru, prodavača usisavača i karizmatičnog vođu kulta. Jedne će noći svatko od njih dobiti svoju priliku za osvetu, koja će biti i jedina prije nego sve krene po zlu.

ponedjeljak, 22. 10. u 18.30

otvorenje 8. Porečdoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma
foaje kazališta Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Od 22. do 27. listopada u Poreču se održava 8. međunarodni festival dokumentarnog filma Porečdox koji donosi tjedan dana izvrsnih dokumentaraca po izboru Đele Hadžiselimovića. Upravo će cijenjeni izbornik Hadžiselimović moderirati otvorenje festivala u foajeu kazališta u 18.30, nakon čega u 19 sati slijedi koncert za kvalitetnu zabavu neizostavnih Techno Vikingsa.

U 20 sati festival se i praktično otvara prvim dokumentarnim filmom sezone, Pričom o Carryju Grantu, a slijedi mu otvorenje prigodne izložbe fotografija Denisa Butorca Homesick u Maloj galeriji u 21.20. Festivalski off-program, koji je ove godine rezerviran za istarsku dokumentaristiku, u 22 sata prikazuje film Meso, a svaki dan festivala zatvorit će se uz tzv. afterDox party u kafiću Corner uz glazbene slušaonice i komičarske nastupe. U ponedjeljak je to nastup DJ-ice Stephanie Prekali.

Program filmova i cjelokupnog programa za sve ostale dane festivala dostupan je na internetskim stranicama Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Festival priprema i besplatne filmske radionice za kreativce svih uzrasta. U suradnji s Istarskom kulturnom agencijom (IKA) i Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) pripremaju se dvije besplatne filmske radionice koje počinju 19. listopada, a o njima možete doznati više u odjelu Obrazovne djelatnosti.

Porečdox nastavlja već usustavljenu tradiciju pomno odabranih dokumentarnih filmova kojima zabavlja, dotiče i informira porečku publiku, dajući joj nov, drugačiji i na umjetnički način izražen pogled na svijet koji nas okružuje.

 

Likovna djelatnost

U galeriji Zuccato otvorena je izložba Konstrukcije Lorena Živkovića Kuljiša.
Decumanus 34
trajanje izložbe: do 10. 11. 2018.
radno vrijeme galerije: radnim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00

Izložbom Konstrukcije predstavljeno je sedam radova koji čine presjek djelovanja kipara Lorena Živkovića Kuljiša u posljednjem desetljeću. Radovi se mogu dvostruko čitati i interpretirati – kronološki, u odnosu na vrijeme nastanka djela i začetka razvoja specifične misli, te sinkronijski, uzimajući u obzir kako svako njegovo djelo supostoji u nizu drugih pokrenutih procesa i razvija se kao dugoročni projekt u nadgradnji inicijalne ideje koju je potrebno istodobno prepoznati, iskusiti i kritički valorizirati. Stoga je ova samostalna izložba u galeriji Zuccato svojevrsni narativni okvir u kojemu možemo sva ta iskustva pojmiti istodobno. U doba potpunog zasićenja slikom, kada su se vizualni obrasci uvukli u gotovo sve sfere društva i kada je prepoznato da funkcioniraju neovisno o (verbalnim) procesima jezika, potrebno je izmijeniti i rekonstruirati zadane uloge, osobito u kontekstu vizualnih umjetnosti. Budući da, prema teoretičarima vizualnog obrata, slika utjelovljuje ikoničko iskustvo, odnosno prisustvo odsustva realne materije koje prikazuju, potrebno je istraživati daleko šira područja u kojima bi tradicionalne umjetničke vrste funkcionirale. Antropolog A. Gell i povjesničar umjetnosti W. J. T. Mitchell primjećuju i iznose teoriju kako je umjetnost sredstvo kojim čovjek alegorizira temeljna načela društvene organizacije. Polazeći od te pretpostavke, slikarstvo, kiparstvo, grafika i fotografija trebaju ispitati i izmijeniti zadanu povijesnu ulogu u skladu s aktualnom hiperprodukcijom slike. Ako slika ima život i ulogu nevezanu uz autora i određeno razdoblje, dosadašnje interpretacije koje nameću određeno značenje vezano isključivo uz određeno razdoblje treba ponovo propitati u odnosu na sadašnji kontekst. Upravo taj potencijal koristi Živković Kuljiš kako bi preispitao vlastitu ulogu akademskog kipara, kao i cjelokupni svijet današnje umjetnosti i društva koje ona alegorizira.

Patricia Počanić (iz predgovora)

Loren Živković Kuljiš rođen je 1973. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997., a 2002. godinu proveo je na studijskom boravku u San Franciscu u SAD-u. Na California College of Arts and Crafts (CCAC) pohađao je nastavu iz crno-bijele fotografije, a u radionici kovina The Crucible u Berkeleyu završio tečaj tradicionalnog kovanja. Grupno izlaže od 1996., a samostalno 1997. godine. Od tada je izlagao na 21 samostalnoj i 26 skupnih izložbi. Dobitnik je tri nagrade, a radovi mu se nalaze u fundusima Galerije umjetnina u Splitu i Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Od 1997. član  HULU-a Split, a od 2002. do 2006. godine bio je članom HZSU-a. 

U Maloj galeriji otvorena je izložba Hvalospjev ljetu Mladena Čulića.

trajanje izložbe: do 21. 10. 2018.

radno vrijeme galerije: radnim danom 10.00 – 12.00 i 18.00 – 21.00 osim nedjeljom i praznicima.

Hvalospjev ljetu novi je ciklus Ćulićevih radova, izvedenih u tehnici akrila na dasci. Ove slike/studije varijabilnih dimenzija nastajale su u tijeku proteklog ljeta za vrijeme autorovih boravaka na Marjanu u različita doba dana. Slikane su in situ, a kako se akril jako brzo suši, autor se namjerno dovodio u situacije da mora reagirati brzo i u duhu krokija pokušati zadržati kratke isječke doživljaja trenutka u kojemu se nalazi, no i osjećaj rada u ambijentu što ga je kroz šetnje esencijom ljeta vraćao u prostore djetinjstva – prostore nevine igre bez pretenzija i straha od ilustrativnosti. Ovdje je uz zaigran dječji duh prisutan i vješt crtač, a ilustrativnost u radovima ima stripovsku neposrednost prizora koja transparentno prenosi ozračje u kojemu su radovi nastajali. Sitni potencirani detalji (brod, patka i sl.) na slikama dodatno udahnjuju život prostoru galerije u kojemu se izlažu, čime je osjećaj vitalnosti i boravka unutar prizora koji predstavljaju dodatno osnažen.

Transmisija je dominantan osjećaj u radovima, a ova je izložba još jedna prilika za pohvalu slikarstvu klasične provenijencije, ali i za prisjećanje na davni tekst koji slavi umjetnika: „Ako se neka sjenka čini plavom, nemojmo se bojati naslikati je što je plavije moguće, najljepšom plavom bojom iz svoje palete. Ali ako je boja tinte, učinimo je najljepšom crnom, crnom poput crnog jantara. Boje moraju biti iskrene jer će tako biti iskreni i kontrasti djela. Svaki crtež ili slika strastveni su ekvivalent nekog primljenog osjeta. Potrebna je ta snaga kontrasta da bi ih se moglo podijeliti. Ključni dojam koji na nas ostavlja neka slika danas je rezultat jedinstvene slike. Možemo pogoditi da će jednog dana na običan papir dodirom umjetnika biti prenesene stotine slika u kojima će grafizam i boje opjevati mnoštvo pustolovina. Poput onih koje sam slučajno čuo u lukama Perua, Brazila, Antila ili Središnje Amerike, u ekvatorijalnim vodama ili ovdje u Oceaniji…“ Ili možda na Mediteranu, u Splitu, na Marjanu jednog sasvim običnog i naoko ni po čemu posebnog ljetnog dana.

Toni Horvatić

 Obrazovna djelatnost

Dvije filmske radionice Pulske filmske tvornice za djecu i mlade u našem gradu 

U sklopu 8. Porečdoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom (IKA) organizira dvije besplatne filmske radionice – Production In i Radionicu animiranog filma. 

Production In radionica namijenjena je prije svega srednjoškolcima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u devet dana, od ideje do realizacije. Na ovoj intenzivnoj radionici od 19. do 26. listopada desetak će autora realizirati svoj film. Radionica se sastoji od tri dijela – razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, a namijenjena je svim kreativnim snagama Poreštine – srednjoškolcima, muzičarima, likovnim umjetnicima, medijskim djelatnicima, glumcima, plesačima, skejterima i svima ostalima neovisno o prethodnom iskustvu rada s kamerama i montažom te iskustvom stvaranja i realizacije ideje u bilo kojem mediju. Radionica je prilagođena ostalim obvezama polaznika i traje uglavnom u popodnevnim satima, a počinje obaveznim sastankom u petak, 19. listopada u 19 sati.

Radionica animiranog filma namijenjena je osnovnoškolcima i svima koji vole animaciju. Počinje izradom fenakistoskopa, popularnog uređaja za animaciju slika. Putem njegove izrade polaznici će se upoznati s osnovama animacije te zajednički raditi na izradi scenarija i osmišljavanju priče. Nakon toga slijedi rad na knjizi snimanja sastavljenoj od osam skica, napisanih dijaloga i prijedloga za zvukove u filmu. Polaznici će moći svoj segment priče realizirati u obliku brojnih crteža ili putem stop frame animacije koja uključuje izradu samostojeće scenografije i likova. Slijedi snimanje crteža, stop frame animiranje, sinkronizacija, montaža te, konačno, projekcija animiranog filma na zatvaranju festivala. Radionica animiranog filma održavat će se od 19. do 26. listopada svakim danom od 17 do 19 sati. 

Voditelji radionica: Marko Zdravković-Kunc, producent i filmski pedagog; Tomo Zidić, redatelj i scenarist; Michele Bulešić, montažer i snimatelj; Dorotea Cerin, redateljica i montažerka te izvršna producentica i redateljica Sanda Letonja-Marjanović. 

Informacije i prijave na www.poup.hr. Prijavite se što prije i osigurajte sebi ili svojem djetetu mjesto u kreativnom svijetu filma i animacije! 

Tečajevi stranih jezika 

Želite li učiti strani jezik prema europskom referentnom okviru za jezike i svoje znanje upisati u e-radnu knjižicu? U Pučkom otvorenom učilištu Poreč možete pohađati nastavu engleskog, njemačkog ili talijanskog jezika dvaput tjedno u popodnevnim satima i uz iskusne stručne stalne predavače. Nastava se odvija prema provjerenim metodama poučavanja, u suvremeno opremljenim učionicama i uz kvalitetnu organizaciju. Program je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Obratite nam se s povjerenjem na broj telefona (052) 887–216 ili putem e-pošte na adresu [email protected].

Tečaj računovodstveno-knjigovodstvenog referenta

Započinje program osposobljavanja za računovodstveno-knjigovodstvenog referenta. U 120 nastavnih sati, pohađajući stručno-teorijsku nastavu, polaznici će usvajati znanja za evidentiranje poslovnih događaja i vođenja poslovnih knjiga u računalnom programu Synesis.

Informacije i upisi na broju telefona (052) 887–216 ili putem e-pošte na adresu [email protected].

Hulahooping

Želite li biti u dobroj kondiciji, poboljšati raspoloženje, zabaviti se i nadahnuti, dođite u Pučko otvoreno učilište Poreč na hulahooping, program za žene koji spaja ples i posebne pokrete. Učinite korak za dušu i tijelo na putu za ljepotu i zdravlje.

Pridružite nam se ponedjeljkom i četvrtkom od 20 do 21 sat u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta Poreč!

Informacije možete dobiti na broju telefona (052) 887–216 ili putem e-pošte na adresu [email protected].

Print Friendly, PDF & Email