NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Uskoro novi ribarski gat u Vrsaru vrijedan 11,5 milijuna Kuna

vrsar-marina
02.08.2018. 07:00; ; Početna / Gospodarstvo / Uskoro novi ribarski gat u Vrsaru vrijedan 11,5 milijuna Kuna

Tanja Kocijančić, Glas Istre Na području Poreštine, točnije u Vrsaru i Vabrigi, u planu su dva velika ulaganja u ribarsku infrastrukturu u režiji Lučke uprave Poreč, pod čijom su ingerencijom luke od Červar Porta na sjeveru preko Poreča do Funtane, Vrsara i Lima na jugu. U vrsarskoj će se luci postojeći gat od 60 metara nadograditi u dužini od 30 metara u L profilu u desno, te u nastavku još 15 metara, a na njega će se u konačnici preseliti svi ribarski brodovi. Radi se o investiciji vrijednoj 11,5 milijuna kuna s PDV-om, o čemu smo detaIje doznali od ravnatelja Lučke uprave Željka Čorka koji kaže da je projekt trenutno u fazi provjere natječajne dokumentacije. Ako potvrda o stopostotnom financiranju iz EU fondova stigne do studenog ili najkasnije do kraja godine, radovi bi mogli odmah početi. No, ako potvrda o financiranju ne stigne do kraja godine, onda će se početak radova prebaciti na jesen dogodine. Naime, radovi su vrlo zahtjevni, trajat će šest mjeseci i ne mogu se izvoditi u turističkoj sezoni.

Dvadesetak plovila

– Projekt se zove “Dogradnja dijela luke Vrsar za prihvat i smještaj ribarskih plovila”, a kandidiran je na natječaj Ministarstva  poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za dodjelu potpore u okviru mjere “Ribarske luke, iskrcaj na mjesta, burze riba i zakloništa”, pri Upravi za ribarstvo u resornom ministarstvu prošli smo kroz cjelokupan proces dobivanja svih potrebnih dozvola, sve u suradnji s Općinom Vrsar kojoj je ovaj projekt od vitalne važnosti za ribare koji koriste taj prostor. Time će se svi ribarski brodovi premjestiti s postojećeg gata i preseliti na novi dio koji će biti ograđen i isključivo namijenjen ribarima kao privezište i iskrcajno mjesto za ribu. To  je posebno važno jer tu dolaze plovila i iz drugih istarskih i kvarnerskih gradova iskrcati ribu, pojasnio je Čorak.

Postojeći gat od 60 metara, koji trenutno koriste ribari i druga plovila, nakon dogradnje novog dijela služit će za privez domaćih i međunarodnih linijskih te turističkih brodova i jahti.

– Trenutno je u tijeku postupak kontrole natječajne dokumentacije koju smo dostavili Upravi za ribarstvo, zajedno sa svim potrebnim dozvolama. Koliko će to trajati za sada ne znamo, ali uvjereni smo da ćemo do jeseni saznati jesu li svi papiri u redu ili trebamo još nešto napraviti i dodati. Naime, taj dio je vrlo važan, jer financiranje naposljetku mora odobriti i Europska komisija koja dodjeljuje sredstva iz EU fondova, pojasnio je ravnatelj Lučke uprave.

Inače, spremna je i dokumentacija za objavu natječaja za izbor Izvođača radova, no to se ne može raspisati dok iz upravljačkog tijela nadležnog ministarstva ne stigne zeleno svjetlo za pokretanje postupka.

. – Cijeli ovaj proces vrlo je zahtjevan, uključujući same radove koji će trajati pola godine. No, novac iz EU fondova stiže tek na kraju, pa će gradnju Lučka uprava morati za početak sama financirati. Uzet ćemo kratkoročne kredite, jer EU daje novce tek kada je sve izgrađeno, odnosno nakon pregleda svih izvedenih radova. Tek tada će nam odobriti isplatu novca, saznajemo od Čorka.

~ Trenutačno se, zbog manjka kapaciteta, vezuju i po četiri plovila jedno na drugo, a ovim predviđenim zahvatom kapacitet će se povećati za 60 posto. Dakle, nakon dovršetka investicije bit će mjesta za ukupno 20-ak plovila.

Osim Vrsara, veliki projekt priprema se i u Vabrigi, gdje se u tamošnjoj uvali i lučici Santa Marina planira izgraditi prava ribarska luka, čija će izgradnja stajati oko 4,5 milijuna eura. I za ovu malu općinu u kojoj se također kao najvažnije gospodarske grane isprepliću turizam i ribarstvo, nova će ribarska luka biti od iznimne važnosti.

Kapitalni projekt

– Općina Tar – Vabriga pokrenula je  kandidaturu prema EU fondovima, ali da bi se moglo dobiti sto posto sredstava za izgradnju, Lučka uprava mora službeno stupiti u posjed tog područja. Zato čekamo suglasnost Vlade RH, koja bi nam trebala stići u idućih mjesec dana. Tada ćemo preuzeti dokumentaciju i postati službeni nositelj investicije, veli Čorak.

Inače, Općina Tar-Vabriga već se dugo priprema za ovaj projekt. Izmijenila je Urbanistički plan uređenja luke Santa Marina s ciljem redefiniranja određenih prostorno – planskih preduvjeta upravo za realizaciju ribarske i sportske luke. Od načelnika Nivija Stojnića doznajemo da su napravili i glavni projekt za ribarsku luku, a imaju spremnu i lokacijsku dozvolu. Nova ribarska luka imat će kapacitet od 80-ak plovila kojima će u luci biti na raspolaganju iskrcajno mjesto, pumpa za plavi dizel i vezovi.
Stojnić veli da kada projekt bude na sebe preuzela Lučka uprava, ishodit će se i građevna dozvola, pa će se moći kandidirati na Ministarstvo poljoprivrede za dobivanje stopostotne potpore iz  B fondova.

– Općina je krenula u taj projekt, što nam je jedna od kapitalnih investicija. Kada ga Lučka uprava bude preuzela na sebe, bit ćemo joj suport u daljnjoj realizaciji, naglasio je načelnik Stojnić.

Tanja Kocijančić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email